Index Vakbarát Hírportál

Rakétacsapás Palesztinában

2014. június 19., csütörtök 11:34

Négy célpontra légicsapásokat mért Izrael csütörtök hajnalban a Gázai övezetben, miután palesztinok izraeli területre lőttek ki rakétákat. A légicsapásokban három palesztin megsebesült – írta az MTI.

 Az izraeli támadás célpontja a Hamász radikális palesztin szervezet két kiképzőtábora, egy gázavárosi biztonsági létesítmény, valamint a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttábor egy régebbi őrségi épülete volt.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője közleményében megerősítette, hogy légierejük csapásokat intézett "terrortevékenységet, terroristák infrastruktúráját, valamint rakétakilövési lehetőséget biztosító létesítmények" ellen.

A jeruzsálemi közlések a csapások kiváltójaként öt palesztin rakétát említenek, amelyek egyike megrongált egy házat Izraelben.

A két fél között jelentősen megnövekedett a feszültség a múlt hét, három izraeli tizenéves ultraortodox feltételezett elrablása óta, amit Izrael a Hamász számlájára ír. Felkutatásuk érdekében Izrael a legjelentősebb biztonsági műveletet hajtja végre a Jordán nyugati partján (Ciszjordániában) a 2005-ben kezdett második palesztin felkelés (intifáda) óta, de közben fokozta a katonai tevékenységet a másik palesztin területen, a Gázai övezetben is.

A tizenévesek elrablása kapcsán csütörtökre 30 palesztint vettek őrizetbe. Az izraeli hadsereg 800 épületet kutatott át, de nem bukkantak a fiúk nyomára.

Korábban Izrael 1027 foglyot engedett szabadon, cserébe elrabolt tiszthelyetteséért, Gilad Salitért. A katona ügye óta sok szélsőséges palesztin az emberrablások fokozását javasolja, azzal a céllal, hogy még több palesztin fegyveres szabadon enegedését kikényszerítse.

Rovatok