Index Vakbarát Hírportál

Ártatlanul ítélték el őket, 40 millió dollárt kapnak

2014. június 20., péntek 12:46

40 millió dollár kártérítést fizet New York város annak az öt férfinak, akiket 1990-ben ítéltek börtönre egy futónő megverése és megerőszakolása miatt - mint utóbb kiderült, ártatlanul. Az eset annak idején nagy port kavart, sőt, film is készült róla Central Park Five címen.

A bankárként dolgozó futót 1989-ben verték össze és erőszakolták meg a parkban, a bűncselekménnyel pedig egy öttagú, fekete tinédzserekből álló társaságot gyanúsított meg a rendőrség. 

A valódi tettest, Matias Reyst csak 13 évvel az eset után, 2002-ben fogták el, a DNS-vizsgálat pedig egyértelműen bizonyította a bűnösségét, ahogy azt is, hogy a tinédzserek ártatlanok.

Az ártatlanul elítélt, időközben felnőtté vált férfiak most összesen kapnak 40 millió dollárt, nagyjából minden egyes leült évért egymilliót. (Az öttagú csapat tagjai más-más ítéletet kaptak.)

A tinédzserek a börtönévek alatt rendszeresen hangoztatták, hogy ártatlanok. Az áldozat, Trisha Meili nem emlékszik a támadás részleteire. Meili egyébként évekkel később könyvet írt "Én vagyok a Central Parki futó" címmel.  

Rovatok