Index Vakbarát Hírportál

Leukémiás a volt német külügyminiszter

2014. június 20., péntek 19:38

 Akut leukémiával kezelik Guido Westerwelle volt német külügyminisztert, a liberális FDP volt elnökét - közölte pénteken a visszavonult politikus alapítványa.

A Westerwelle Alapítvány Facebook-oldalán megjelent szűkszavú közlemény szerint a német diplomácia korábbi vezetője a teljes gyógyulást célzó kezelés alatt áll. A megbetegedés és a kezelés részleteiről nem közölnek részleteket - tették hozzá.

A németek SZDSZ-e

Guido Westerwelle a tavaly őszi parlamenti (Bundestag-) választás után vonult vissza a napi politikából. A választáson az FDP nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt - 4,8 százalékot szerzett -, és így 64 év után kiesett a Bundestagból.

Guido Westerwelle 2001-től tíz évig volt az FDP elnöke. Vezetésével a párt a 2009-es választáson minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot ért el, és koalícióra lépett a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel. Az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális koalíciós kormányban a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget töltötte be.

Betegségének hírét megrendüléssel fogadták a német politikában. Az FDP elnöke, Christian Lindner és valamennyi parlamenti párt vezetője mielőbbi gyógyulást kívánt neki.

"Nagy harcosként ismertem meg Guido Westerwellét, és gondolatban mellette állok most is" - emelte ki Angela Merkel kancellár.

"A külügyminisztérium valamennyi munkatársának nevében is szívből kívánok sok erőt a betegség elleni küzdelemhez, és teljes gyógyulást" - nyilatkozott Frank-Walter Steinmeier, a tárca jelenlegi vezetője.

Rovatok