Index Vakbarát Hírportál

Népirtás az, ami Észak-Koreában zajlik

2014. június 20., péntek 08:50

Észak-Koreában népirtás folyik - állítja friss jelentésében a Human Liberty nevű jogvédő szervezet. A jelentés az amerikai képviselőház külügyi bizottságának csütörtöki meghallgatásán vált ismertté. A bizottsági meghallgatáson jelen volt Dél-Korea emberjogi nagykövete is. Lee Jong-hoon az ülésen elmondta, hogy az észak-koreai társadalom három csoportja ellen folyik jelenleg népirtás az országban:

A bizottsági ülésen tanúként meghallgatták Shin Dong-hyukot is, aki egy észak-koreai koncentrációs táborban született, anyját és testvérét a táborban végezték ki, de neki nyolc évvel ezelőtt sikerült megszöknie.

Ahogy korábban, a férfi most is elképesztő borzalmakról számolt be, szerinte az embereket rosszabb körülmények között tartják, mint az állatokat. Őt politikai fogolyként tartották és az őrök azt mondták neki: haláláig keményen kell dolgoznia, csak így fizethet meg a bűneiért. Szerinte a legtöbben éhezésben vagy a verésekbe halnak bele, de a nyilvános kivégzések is gyakoriak a táboron belül. 

A bizottsági ülésen az egyik republikánus képviselő arról beszélt, hogy az Egyesült Államok hiába próbálja, képtelen megoldani egyedül ezt a problémát, ez csak globális összefogással sikerülne. A most nyilvánosságra került jelentés további ENSZ-szankciókat sürget.

Rovatok