Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünetet hirdetett az ukrán elnök

2014. június 20., péntek 18:59

Egy hétre elfüggeszti a terrorellenes katonai akcióit Kelet-Ukrajnában az ukrán hadsereg – közölte Petro Porosenko. A május 25-én megválasztott elnök azonban továbbra sem hajlandó tárgyalni az oroszbarát szeparatistákkal. 

A megadott idő alatt azt várja a donyecki és luganszki szakadároktól, hogy tegyék le a fegyvert. Aki ennek nem tesz eleget „meg lesznek semmisítve.”

Az elnök egyúttal meghirdette a legsúlyosabb harcok helyszínén a helyreállítási munkák mielőbbi megkezdését.

Orosz-ukrán vasfüggöny

Eközben az ukrán sajtóban kiszivárgott egy rendezési terv, amely állítólag Porosenko elgondolását tükrözi. A 14 pontost terv szerint 10 kilométer széles ütközőzónát alakítanának ki Oroszország és Ukrajna között. (Korábban a dnyepropetrovszki kormányzó, Igor Kolomojszkij vetette fel, hogy szögesdrótos, aknásított védővonalat kellene felhúzni a teljes orosz határszakaszon, megakadályozandó az szeparatisták átszivárgását Oroszországból.)

A terv ezen kívül kompromisszumot ígér:

A legfontosabb az engedmények közül talán a decentralizáció felvetése, bár a tervezet nem említi a föderalizáció kifejezést, amit Moszkva a békés megoldás kulcsának nevez. Ugyanakkor

A nyíltan nem vállalt javaslat azonban részleges beismerése is lehet annak, hogy Kijev nem tudja katonai erővel felszámolni a fegyveres ellenállást, amit szerinte Oroszország támogat. Moszkva tagadja, hogy köze volna a szeparatistákhoz.

Rovatok