Index Vakbarát Hírportál

Teljes harckészültséget rendelt el Putyin

2014. június 21., szombat 13:25

Teljes harckészültségbe helyezte Oroszország középső katonai körzetének erőit szombaton Vlagyimir Putyin elnök, és nagyszabású, rendkívüli hadgyakorlatot rendelt el számukra, írja az MTI. 

Az orosz elnök egy nappal azután indította el a váratlan katonai manővert, hogy Petro Porosenko ukrán elnök egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptetett életbe Kelet-Ukrajnában, és meghirdette a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére irányuló béketervét. A nyugati országok előzőleg azt jelentették, hogy újabb orosz csapatösszevonásokat észleltek az ukrán határ mentén. 

Továbbra is támadják az ukrán hadsereget az oroszbarát felkelők, noha pénteken tűzszünetet rendelt el az ukrán vezetés, írja az AFP. Ukrán határőrök szerint három katona is megsérült, amikor az oroszpárti fegyveresek mesterlövészekkel és aknavetőkkel támadták meg őket Kelet-Ukrajnában, a donyecki régióban.

Az Egyesült Államok, Németország és Franciaország vezetői pedig újabb szankciókkal fenyegették meg Oroszországot arra az esetre, ha a tűzszünet egyoldalú ukrajnai bejelentését követően sem tesz lépéseket annak érdekében, hogy az ukrán-orosz határon csökkenjen a feszültség.

Putyin, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is szombaton elrendelte a középső katonai körzetben állomásozó fegyveres erők harcképességének rendkívüli ellenőrzését. A középső katonai körzet a Volga és az Ural térségét, valamint Nyugat-Szibériát foglalja magában, főhadiszállása Jekatyerinburgban található.

Putyin elnök "parancsának megfelelően moszkvai idő szerint 11 órától (közép-európai idő szerint 9-től) teljes harckészültségben vannak a középső katonai körzet csapatai, csakúgy mint az ott tartózkodó más katonai egységek" - közölte Sojgu a védelmi tárca vezetői előtt. Az egy hétig tartó hadgyakorlatban 65 ezer katona, több mint 180 repülőgép és hatvan helikopter, valamint további 5500 egyéb haditechnikai eszköz vesz részt. A manőverekben részt vevő katonai egységeknek július 1-jéig vissza kell térniük állandó állomáshelyükre. 

Rovatok