Index Vakbarát Hírportál

Több mint egymillióan menekültek el Irakból

2014. június 21., szombat 09:17

Több mint egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát ebben az évben Irakban a síiták és a szunniták közötti egyre éleződő konfliktus miatt, írja a BBC. Ez a szám feltehetően még emelkedni fog, ahogy a szélsőséges szunnita milíciák egyre több területet foglalnak el.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint hamarosan egy humanitárius válság fog kialakulni, mivel a menekülők általában szinte semmit nem vittek magukkal, és a nyári melegben szükségük lesz vízre, élelemre és valamilyen menedékhelyre. 

Irak második legnagyobb városából, Moszulból, amelyet múlt héten foglaltak el a Levantei Iszlám Állam (ISIS) katonái, 800 ezer ember menekült el, körülbelül a város lakosságának a fele. Egy másik tartományból, ahol már hónapok óta a szunniták vannak uralmon, még körülbelül 500 ezren menekültek el.

Mindeközben hamarosan megérkezik Irakba az első, körülbelül 300 amerikai katonai tanácsadó, akik csatlakoznak majd a bagdadi amerikai nagykövetség megerősített őrizetére küldött katonákhoz. A tanácsadók elsődleges feladata az lesz, hogy felmérjék az iraki hadsereg harcképességét. A kiküldetésük nem teljesen kockázatmentes, mivel Irak nem garantálja a védelmüket és a biztonságukat.

Rovatok