Index Vakbarát Hírportál

Nincs még vége a maláj gép történetének!

2014. június 22., vasárnap 20:02

Már több mint három hónapja áll tanácstalanul a világ összes tengeri mentőalakulata, ugyan hová tűnhetett a maláj MH370-es járat. A március 8-án eltűnt Boeing 777-es után már a fél Indiai-óceánt átfésülték, de eddig sem a roncsok, sem a fekete doboz nem került elő. A gép eredetileg Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, és a mai napig nem tisztázott, miért indult el az ellenkező irányba.

Az ügy egyik felelősének Zaharie Ahmed Sah kapitány tartják, főleg azóta, amióta kiderült, hogy otthoni repülőgép-szimulátoráról több adatot is letörölt. A nyomozás ezen a szálon azonban már hónapokkal ezelőtt megreked, a Telegraph vasárnap azonban közölte: a hatóságoknak sikerült helyreállítani a törölt adatokat. Ezek a fájlok egy lakatlan óceáni sziget rövid leszállópályáján való leszállási gyakorlatot rögzítettek. Zaharie motivációiról, esetleges terrorista kapcsolatairól azonban semmit nem tudni, az őt ismerők kizártnak tartják, hogy ő térítette el a gépet.

Azt lehetett tudni, hogy a gépet az Indiai-óceán területén kell keresni, a malajziai hadsereg radarja ugyanis azon a márciusi éjszakán a Malaka-szoros közelében észlelte a Boeing 777-est, több száz kilométerre attól a ponttól, ahol a polgári hatóságok utoljára tudtak a gép helyzetéről, és pont az ellenkező irányban, mint amerre elvileg repülnie kellett volna.  

Rovatok