Index Vakbarát Hírportál

Az iraki lázadók átvették a határellenőrzést

2014. június 23., hétfő 09:35

Irak több nyugati határátkelőhelye felett is a szélsőséges szunnita lázadók szervezete, az ISIS vette át az ellenőrzést – írja a BBC. Vasárnap két kulcsfontosságú határátkelőt is elfoglaltak a többségében szunniták által lakott Anbar tartományban, egy nappal korábban pedig a Szíriával határos Qaimban foglalták el a határállomást. Ezek közül Qaim és al-Waleed az iraki, Turaibil pedig a jordániai határon fekszik.

A határátkelők ellenőrzése elemzők szerint hozzásegítheti az ISIS-t ahhoz, hogy fegyvereket és különböző felszereléseket szerezzenek külföldről. 

Barack Obama amerikai elnök szerint a lázadók előrenyomulása a térség más országainak biztonságát is veszélyezteti:

Általában véve óvatosnak kell lennünk (...) ha a militánsok betörnek a szövetségeseinkhez is, például Jordániába. (...) Ez az extrém ideológia közép- és hosszútávon is veszélyes

– fogalmazott az amerikai elnök.

A szunnita lázadók a hétvégén több várost is elfoglaltak: a 250 ezres Quaim, Rawah és Anah az Eufrátesz szír határhoz közeli szakasza mentén helyezkednek el, így birtokbavételükkel az ISIS összeköttetést teremtett szír és iraki szárnyai között. A felkelők elrettentésképp a város tisztviselői közül 21-et kivégeztek. Az iraki reguláris hadsereg tehetetlennek tűnik a lázadókkal szemben.

Ha kíváncsi az al-Kaidánál is szélsőségesebb szervezet elképesztő sikereinek hátterére, akkor érdemes elolvasni az ISIS-ről szóló cikkünket.

Rovatok