Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormány megnyerte a bizalmi szavazást

2014. június 25., szerda 22:55

Bizalmat kapott Donald Tusk kormánya a szerda este tíz után lezajlott szavazáson, amelyet még a nap folyamán a lengyel miniszterelnök kezdeményezett kormánya ellen a Sejmben a lehallgatási botrány miatt.

A jelenlévő 440 képviselőből 237-en szavaztak a kormány maradása mellett, 203 képviselő ellene. A kormányzó Polgári Platformnak (PO) és koalíciós partnerének, a Lengyel Parasztpártnak (PSL) 235 képviselője van.

A lehallgatási botrányt a Wprost hetilap robbantotta június közepén, amikor lehallgatási jegyzőkönyvet közölt egy vacsorán történt beszélgetésről, ami többek között a Lengyel Nemzeti Bank vezetője, Marek Belka és a lengyel kormány belügyminisztere, Bartłomieja Sienkiewicz között zajlott. A felvétel szerint éppen arról egyeztek meg, hogy a lengyel központi bank besegít a kormánynak, ha a pénzügyminisztert megbuktatják. (A lap hétfőn újabb jegyzőkönyveket tett közzé, ezekben már Orbán Viktor és a Mol-vezér Hernádi Zsolt neve is előkerült, nem éppen pozitív kontextusban.)

A botrány miatt felforrt a lengyel belpolitika, többen előrehozott választásokat követeltek. Végül Tusk kezdeményezte a bizalmi szavazást maga ellen.

Rovatok