Index Vakbarát Hírportál

Egyesült a két kelet-ukrajnai szakadár terület

2014. június 25., szerda 10:24

Egyesült a két kelet-ukrajnai szakadár terület, Donyeck és Luhanszk, írja az MTI Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnökének szerda hajnali Twitter-bejegyzése nyomán.

Borodaj azt írta, hogy a "donyecki népköztársaság" parlamentje "alkotmányos rendelkezést fogadott el a két népköztársaság konföderatív egyesüléséről", és ezzel létrejött a "népköztársaságok szövetsége".

Az egyesülésről beszámoló UNIAN ukrán hírügynökség - amely "a donyecki és luhanszki terrorista szervezetek egyesüléséről" írt - a honlapján megemlítette: Borodaj egyike azon 11 donyecki és luhanszki oroszbarát szakadár vezetőnek, akiknek őrizetbe vételére engedélyt adott az ukrán főügyészségnek a kijevi kerületi bíróság.

Időközben az orosz parlament felsőháza egyetlen ellenszavazattal megszavazta szerdán azt a határozatot, amellyel visszavonta az orosz elnöknek márciusban adott felhatalmazást arra, hogy Ukrajna területén bevethesse a hadsereget az orosz állampolgárok védelme érdekében.

Putyin még tegnap javasolja a parlament felsőházának, hogy vonja vissza ezt a felhatalmazást. Az államfő kezdeményezése összefügg a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről megkezdett háromoldalú tárgyalásokkal. Az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) március elsején hozott határozatával adott felhatalmazást Putyinnak arra, hogy az orosz állampolgárok védelméért „szükség esetén” bevethesse az ország hadseregét Ukrajna területén.

Az oroszbarát szakadár harcosok közben tűz alá vették szerda reggel az ukrán reguláris erők állásait a Donyeck megyei Szlovjanszknál, ismét megsértve a szemben álló felek által kihirdetett tűzszünetet, írja az MTI.

Rovatok