Index Vakbarát Hírportál

Fajnemesítést emlegetnek az ítélet miatt

2014. június 25., szerda 18:12

Beleegyezett a sterilizációjába az a virginiai férfi, akinek a bíróság ezért cserébe felajánlotta, hogy öt évvel csökkenti a börtönbüntetését – írja a Huffington Post. A 27 éves férfit azért ítélték el, mert érvénytelen jogosítvánnyal okozott balesetet, amelyben a három éves gyereke is könnyebben megsérült, illetve egy cserbenhagyásos gázolást is összehozott, ezekért így egy év nyolc hónapot kapott.

A bíróság azzal érvelt a sterilizáció mellett, hogy a férfinak, akinek legalább hat különböző nőtől született hét gyereke, meg kell tanulnia a gyerekeire vigyázni, ha kiszabadul a börtönből, ezért meg akarják akadályozni, hogy még több gyereke szülessen.

A férfi önként egyezett bele az ajánlatba, bár az ügyvédje szerint azért nem volt egyszerű meghoznia a döntést. Ennek ellenére a bíróság ajánlata sokak szerint azokra az időkre emlékeztet, amikor Virginiában és más amerikai államokban még elfogadott volt az eugenika, egy olyan áltudomány, amely az emberi faj tökéletesítését tűzte ki célul, a "hibás" egyedek szaporodásának megakadályozása által.

Virginiában 1920 és 1970 szerint nagyjából 8000 embert sterilizáltak ilyen okból, sok államban viszont a második világháború után abbahagyták, mert a gyakorlat a nácik fajnemesítő törekvéseire emlékeztetett. A férfi védőügyvédje szerint túlzóak azok a vádak, amelyek eugenikáról beszélnek a bíróság döntése kapcsán.

A férfinak szabadon bocsátása után egy éven belül kell átesnie az operáción, amiért több mint 1000 dollárt kell majd fizetnie.

Rovatok