Index Vakbarát Hírportál

Csecsemőkkel kereskedett a nigeri házelnök felesége

2014. június 26., csütörtök 09:23

Nigerben a héten őrizetbe vettek mintegy húsz embert, köztük közéleti személyiségek feleségét egy újszülöttekkel kereskedő nemzetközi hálózat felszámolására irányuló nyomozás keretében - közölte az AFP-re hivatkozva az MTI.

Hétfő óta már több mint húsz személyt, elsősorban nőket hallgatott ki a rendőrség az üggyel kapcsolatban. Az eladásra szánt gyerekek a szomszédos Nigériából Beninen keresztül érkeztek Nigerbe, a nyomozást a három ország hatóságai indították még hónapokkal ezelőtt.

A kihallgatott nők között van Hama Amadou nigeri házelnök egyik felesége, valamint Abdou Labo mezőgazdasági miniszter házastársa is. A rendőrség őrizetbe vett több egészségügyi és önkormányzati tisztségviselőt is.

Mohamed Anmansour, a rabszolgaság elleni küzdelemmel foglalkozó Timidria civil szervezet munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy Niger "tele van gyerekekkel", így aki csecsemőt szeretne örökbe fogadni, annak nem kellene az illegális kereskedelemben részt vennie. Nigerben egy nőre 7,6 gyermek jut, így a világ legtermékenyebb országának számít.

A szomszédos Nigériában a hatóságok rendszeresen lepleznek le úgynevezett babagyárakat. Ezeket a magánklinikákat többnyire olyan nők keresik fel, akiknél nem kívánt terhesség áll fenn. Egy kismama pár száz eurót (1 euró 307 forint) kap egy újszülöttért, akit aztán több ezer euróért értékesítenek a feketepiacon. Az ENSZ adatai szerint Nigériában az emberkereskedelem a harmadik legelterjedtebb bűncselekmény a csalás és a drogkereskedelem után.

Rovatok