Index Vakbarát Hírportál

Tényleg bombáztak minket Szíriából, de amíg felkelőket találnak, addig nem baj

2014. június 26., csütörtök 13:45

Az iraki miniszterelnök csütörtökön megerősítette a CNN előző napi hírét, miszerint szíriai vadászbombázók támadtak Anbar tartománybeli célpontokat, sőt, azt mondta:

Bár nem mi kértük a légi csapást, de üdvözlünk minden segítséget, ami az iszlamista ILIÁ-t gyengíti.

A BBC tudósításából úgy tűnik,  Núri Maliki örömét az sem rontotta el, hogy a támadások piacokat és benzinkutakat értek, ahol 57 ember meghalt és több mint 120-an sérültek meg. A szír Aszad-rezsim ugyanúgy a síitákra támaszkodik, mint az iraki kormányzat; közös ellenfelük az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű milícia, de eddig még nem volt példa határokon átívelő összefogásra.

Közben egyébként a szunnita területeket már szinte teljesen elvesztő Maliki miniszterelnöki széke is úgy inog, mintha nem Anbart, hanem az ő bagdadi rezidenciáját bombáznák. Az al-Dzsazíra azt írja, a roppant befolyásos síita ajatollah, Muktada asz-Szadr nyilvánosan felszólította őt egy „új arcokkal feltöltött” egységkormány felállítására, az ötletet a június 30-i parlamenti kormányülésre készülődő Maliki azon nyomban vissza is utasított. Hatalma azonban ettől nem erősödött meg, hiszen az állami hadsereg továbbra is képtelen érdemi ellenállást kifejteni az alig 10 ezernyi felkelővel szemben. A siíta lakosság körében ezért sorra alakulnak az irreguláris alakulatok, melyek asz-Szadr fenyegetése szerint

kihúzzák a talajt a tudatlanok és szélsőségesek talpa alól

Rovatok