Index Vakbarát Hírportál

Végrehajtották 2014 első akasztását Japánban

2014. június 26., csütörtök 09:28

Csütörtökön végrehajtották az év első halálos ítéletét Japánban, az elítéltet három rendbeli gyilkosságért akasztották fel– írja az MTI. Az év második halálos ítéletét pedig csak azért nem sikerült rögtön utána végrehajtani, mert az elítélt pár órával korábban természetes úton meghalt.

A Japan Times rövid portrét is közölt a kivégzettről: a 68 éves, Kagawa prefektúrában élt Masanori Kawasaki 2007-ben szúrta le a sógornőjét, majd végzett az asszony két kisunokájával is. A brutális gyilkosságért kapott halálos ítéletet 2012 júliusában szentesítette a Legfelsőbb Bíróság.

A konzervatív Abe Sindzó 2012-es hatalomrakerülése óta ez volt a kilencedik végrehajtott halálos ítélet, legutóbb taval decemberben hajtottak végre kivégzést két gyilkoson. Japán az USA – pontosabban annak bizonyos tagállamai – mellett az egyetlen fejlett demokrácia, ahol alkalmazzák a halálbüntetést. A kétezres évek elején egy darabig szüneteltették a kivégzéseket, de Abe Sindzó újraélesztette a gyakorlatot. Jelenleg 128 halálraítélt ül a japán börtönökben.

Rovatok