Index Vakbarát Hírportál

Bilincsbe verték az úton átkelő professzort

2014. június 29., vasárnap 23:26

Furcsa véget ért a vita egy – majd kettő, végül három – rendőr és egy egyetemi professzornő között Arizonában. 

Az egész egy elég ártatlan dologgal indult: Ersula Ore gyalogosként az úttestre lépett, ami miatt a rendőr igazoltatni akarta, bár elég harciasan kezdte:

„Kérem igazolja magát, ha nem teszi, letartóztatom"

– mondta Stewart Ferrin. „Ez a törvény. Ha ezzel nincsen tisztában, most rögtön elmagyarázom önnek." Az asszony neheztelt a fenyegető fellépésre ezért ő is kérte, hogy a rendőr igazolja magát, ám az ezt megtagadta.

„Nincsen kifogásom a törvény betartatása ellen, de mi az oka annak, hogy ilyen tiszteletlen stílusban lép fel velem szemben?” – kérdezte az Arozinai Állami Egyetem angol professzora, megjegyezve, hogy az eltorlaszolt járda miatt sokan kelnek át az úttesten és még senki sem került rendőrkézre emiatt. Ráadásul mindez az egyetemi kampusz területén történik.

Ferrin hajthatatlan volt, Ore fejtegetéseit félbeszakítva közölte tegye hátra a kezét, mert megbilincseli. Az asszony nem engedelmeskedett, így elég esetlen dulakodás lett a vége, amibe még két rendőr is bekapcsolódott. 

„Nyugodjon meg” – mondta például a földre teperése után ismét felrángatott, megbilincselt nőnek az egyik rendőr.

Fekete is, nő is

A május végi ügy nyomán Ore panaszt tett, a rendőrség azonban úgy találta, hogy a rendőrök szabályosan léptek fel. A jelentés szerint Ore támadott, rugdalózott és fel akarta lökni a rendőröket. 

Ennek a videón nem sok jele van, annál több a rendőrök vitatható viselkedésének.

Az Arizonai Etnikai Tanulmányok Hálózata felvetette, hogy a rendőri fellépés mögött rasszista indíttatás lehet. Ore ügyvédje szerint „remélhetőleg nem erről van szó”, de tény, hogy az úton a professzorhoz hasonló módon átkelők egyike sem volt sem fekete, sem nő, és nem is léptek hozzájuk a rendőrök.

Az ügyvéd szerint egy egyszerű szabálytalanság semmiképp sem végződhetett volna megbilincseléssel. „A rendőröknek a helyzet rendezésén, nem a súlyosbításán kell dolgozniuk” – mondta Alane Roby, megjegyezve, hogy a rendőrség hasonló indokolatlan fellépését a jövőben mindenképp el kell kerülni.

Rovatok