Index Vakbarát Hírportál

Hadiállapotot vezethetnek be Donyeckben és Luhanszkban

2014. június 30., hétfő 23:45 | kilenc éve frissítve

Petro Porosenko ukrán elnök hétfő késő este bejelentette, hogy véget ért a tíz nappal ezelőtt egyoldalúan meghirdetett tűzszünet az ország keleti részében, és az ukrán erők támadásba lendülnek, hogy felszabadítsák az országot, írja az MTI.

Az interneten megjelent sajtóértesülések szerint frakción kívüli képviselőkkel találkozva Porosenko kijelentette, hogy mivel a Donyeck-medencében lázadó fegyveresek nem értettek egyet az ukrán hatóságok béketervével, a terrorellenes kampány áttér a B tervre.

Az elnök megjegyezte, hogy a tűzszünet és a tárgyalások nem hoztak érdemi eredményt, ezért a hatóságok lényegében hadiállapotot vezetnek be Donyeck és Luhanszk megyékben. Az ukrán vezetés késő estig hivatalosan még nem tett bejelentést arról, mi történik azt követően, hogy közép-európai idő szerint este 9 órakor lejárt az egyoldalúan meghirdetett tűzszünet. Erről a nemzetbiztonsági tanács hivatott döntést hozni.

Porosenko állítólag azt is jelezte, hogy nem elégedett a minisztertanács munkájával, a kormányban komoly változások lesznek. A sajtó szerint Szlovjanszk és Kramatorszk térségében már hétfő este súlyos harcok folynak, miután a kormány erősítést küldött oda.

Rovatok