Index Vakbarát Hírportál

Magyar bandavezér irányította a spanyol autótolvajokat

2014. június 30., hétfő 10:59

Szervezett bűnözéssel, lopással, csalással, titkos adatok kiadásával és okirat-hamisítással gyanúsítják azt a magyar férfit, K. L. Andrást, aki egy madridi központú autótolvajbandát irányított. A banda tagjai több mint 170 nagy értékű autót és motort loptak el, többnyire bevásárlóközpontok parkolóiból – írja a spanyol El Mundo.

A járművek egy részét feltörték, a másik részét hamis dokumentumokkal bérelték. Ezután új rendszámot raktak rájuk, megváltoztatták az alvázszámukat és más azonosító jeleiket, és nagyrészt Magyarországon adták el őket. A másik módszer az volt, hogy a hamis dokumentumokat Magyarországra küldték, ott bejegyeztették a járműveket, majd Spanyolországban „importként” adták el őket.

Egy rendőr is besegített nekik

A spanyol rendőrség összesen tizenöt bandatagot tartóztatott le, vannak köztük magyarok, spanyolok és románok is. Rajtuk kívül őrizetbe vettek egy éjszakai műszakban dolgozó, 59 éves madridi városi rendőrt is, aki segített nekik hozzáférni a járművek adataihoz, és az ügyre ráállított álcázott rendőrautókról is értesítette őket.

A férfi kollégái nem sejtették, hogy ő is segít az autótolvajoknak, habár egyszer vizsgálat indult ellene, amiért gyanús áron vett egy BMW X6-ost a vejének. Az ABC.es pont a BMW X5-öst és X6-ost említi példaként arra, hogy milyen autókat loptak a bűnözők.

A nyomozók összesen 24 értékes járművet, köztük két nagymotort, valamint 5 ezer euró készpénzt, dokumentumokat és a jármű-azonosítók hamisításához szükséges eszközöket foglaltak le.

Rovatok