Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az elrabolt izraeli fiatalok holttestét

2014. június 30., hétfő 20:17 | aznap frissítve

Az izraeli hadsereg megtalálta annak a három, elrabolt tizenévesnek a holttestét, akiket Hebron mellett raboltak el - közölte az izraeli televízióra hivatkozva a CNN.

A három, 16 és 19 éves ultraortodox vallásos fiatal Ciszjordániában tűnt el június 12-én, miután hazafelé indultak az iskolából, és lestoppoltak egy autót. Gilad Shaar, Naftali Frenkel és Eyal Jirach életéért számtalan ország zsinagógájában imádkoztak, így Budapesten is.

A hírek szerint eltűnésük helyétől mindössze néhány kilométerre találták meg a holttestüket. De a tetemek végleges azonosítása még nem fejeződött be.

A biztonsági szakemberek szerint csak rövid idő telt el az áldozatok elrablása és megölésük között. Az eltűnést követő napon az izraeli nyomozók már tudták, hogy két, a Hamászhoz tartozó fegyveres hurcolta el a fiatalokat, de az elkövetőknek is nyomuk veszett. A gyilkossággal gyanúsított 29 és 33 éves palesztin férfi már éveket töltött izraeli börtönökben.

Palesztin források szerint az izraeli katonák rajtaütöttek a gyanúsítottak hebroni házain, akik a feltételezések szerint azért ölték meg az izraelieket, majd ásták el holttestüket, hogy később kiadatásukért fogolycsere-tárgyalásokat kezdjenek az izraeli börtönök palesztin rabjaiért.

Az izraeli kormány hétfő este rendkívüli ülést hívott össze a fejlemények miatt.

Az izraeli biztonsági erők az elmúlt majdnem három hétben razziázott Hebronban és környékén, Nábluszban, Dzsenínben és Túl-Karmban is, és több száz palesztinokat tartóztatott le, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak terrorszervezetekkel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott,  egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy a Hamász követte el az emberrablást. A Hamász azonban nem vállalta magára az akciót. 

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom drágán meg fog fizetni a három izraeli tizenéves haláláért

– így reagált hétfőn Netanjahu, ezzel párhuzamosan pedig a Hamász azzal fenyegetőzött, hogy bármiféle izraeli támadás szélesre tárná a "pokol kapuit". Netanjahu szerint a tizenéveseket "emberi külsejű vadállatok rabolták el, és hidegvérrel gyilkolták meg". A kormány rendkívüli ülést hívott össze.

Magyarországot megdöbbentette a három elrabolt izraeli fiatal hidegvérű meggyilkolása, és a leghatározottabban elítéli a szörnyű bűntettet, bárki és bármilyen céllal követte is el

– áll a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében, mely szerint a fiatalok életét "azok oltották ki, akik tagadják az izraeliek és a palesztinok közötti megértést". A magyar külügy bölcs és visszafogott izraeli reakcióban bízik.

A három izraeli tizenéves meggyilkolását elítélte Ferenc pápa, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is, és mindannyian együttérzésüket fejezték ki a hozzátartozókkal. Valamennyien úgy ítélték meg, hogy a történtek veszélybe sodorják a békét a térségben. Ferenc pápa - aki nemrégiben tett látogatást Izraelben és a palesztin területeken - ocsmány és elfogadhatatlan cselekedeteknek minősítette a történteket.

Rovatok