Index Vakbarát Hírportál

Ugye senki nem felejtette el a tálibokat?

2014. június 30., hétfő 14:02

Miközben Irakban az ISIS újjáélesztette a kalifátust, az afgán határvidéken sem állt le a polgárháború, sőt. A pakisztáni hadsereg például kéthetes légielőkészítést követően hétfőn indított szárazföldi offenzívát Vazirisztán hegyei között, hogy megpróbálja kifüstölni a tálibok állásait.

A BBC tudósítása szerint a légicsapásban a pakisztáni légierő – saját, meg nem erősített állítása szerint – 370 talibánnal végzett, és ezután indultak meg a gépesített egységek a törzsi autonómiát élvező régió fővárosa, Miransah felé. A papíron elsöprőnek tűnő hadmozfulattal csak az lehet a baj, hogy a helyiek szerint a legtöbb tálib már napokkal ezelőtt felmenekült a magasabb hegyek közé – többeknek állítólag a harcedzettt iszlamistákat respektáló reguláris erők engedtek egérutat. Ennek ellenére a hadsereg kommuünikéje szerint a katonák minden házat átfésülnek Miransahban, és máris felfedeztek néhány titkos alagutat meg pár illegális bombagyárat.

Iszlámábád haragját az váltotta ki, hogy tálib milicisták három hete megtámadták a karachi repteret, és harminc embert lemészároltak. A támadásokért a miransahi központú észak-vazirisztáni tálibok mellett üzbég iszlamistákat is felelősnek tartanak. A tálibok ellen hosszú évek óta eredménytelenül harcoló pakisztáni hadsereg egy dolgot már elért: a térségből a folyamatos légicsapások miatt mintegy félmillió ember menekült el, kisebb humanitárius katasztrófa rémét vetítve elő.

Rovatok