Index Vakbarát Hírportál

Ingyen vonatjegyet ígér a szlovák miniszterelnök

2014. július 1., kedd 13:22

Mindenkinek olcsóbb, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig ingyenes vonatjegyeket és több vonatot ígért Robert Fico szlovák miniszterelnök a kormánypárt (SMER-SD) hétvégi kongresszusán.

Fico szerint november 17-étől változhatnak a ZSSK tarifái, a „dolgozó nép” pedig jövő januártól utazhatna 50 százalékos kedvezménnyel – írja az iho.hu. A kedvezmény valószínűleg csak a bérletekre vonatkozna, az egyszeri jegyvásárlásokra nem. 

Az viszont egyelőre nem tiszta, hogy milyen igazolványokkal, milyen viszonylatokon lehet majd igénybe venni a kedvezményeket, illetve az sem, hogy miből akarják finanszírozni őket: a szlovák állam tavaly 205 millió euróval támogatta a vasúttársaságot, de így is 7,2 millió eurós veszteséget produkált 2013-ban.

A kezdeményezésben az is szerepet játszhatott, hogy az Európai  Bizottság a tagállamok vasúti szolgáltatásait összehasonlító tanulmányából kiderült: 2011-ről 2012-re Szlovákiában drágult a legnagyobbat a vonatozás, 35 százalékkal. Azért a magyar vasútra sem lehet panasz: 2005 és 2012 között majdnem 100 százalékkal lett drágább, pontatlanságban pedig verhetetlen.

Rovatok