Index Vakbarát Hírportál

Lejárt a tűzszünet, megindultak az ukránok

2014. július 1., kedd 11:35 | aznap frissítve

Kiterjedt offenzívát indított az ukrán légierő és tüzérség a kelet-ukrajnai szakadárok állásai ellen. Heves harcokról érkeztek jelentések kedden több kelet-ukrajnai településről. Az összecsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak.

108-szor sértették meg a tűzszünetet

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn este bejelentette: leállítják a tíz napja meghirdetett egyoldalú tűzszünetet. A "terrorellenes művelet" folytatását Olekszandr Turcsinov házelnök is megerősítette a parlament keddi ülésén.

Az ukrán külügyminisztérium keddi közlése szerint a szakadárok 108 alkalommal sértették meg a június 20-án kihirdetett tűzszünetet, amely alatt 27 ukrán katona halt meg és 69 sebesült meg.

A hadsereg minden ponton támadást indított a szakadárok állásai ellen. A műveletben aktív szerepet játszik a légierő és tüzérség – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség Dmitro Timcsukra, a Katonapolitikai Kutató Központ igazgatójára hivatkozva. A reguláris hadsereg mindenütt légi- és tüzérségi csapást mér a "terroristák" állásaira és gyülekezési helyeire – írta Facebook-oldalán a szakértő.

Robbanások Donyeckben és Kramatorszkban

Heves tűzpárbaj volt Donyeck város Kijevi kerületében kedd hajnalban, szemtanúk automata fegyverek és gránátvetők lövéseiről számoltak be. Helyi lakosok szerint a reggeli órákban lövöldözés volt a pályaudvar térségében is. Szemtanúk robbanásokat hallottak a város déli bejáratának körzetében.

A hadsereg Kramatorszk központját tüzérséggel lőtte. A szakadárok képviselője az orosz állami hírügynökségnek elmondta: a támadás célpontja a helyi autóbuszpályaudvar térsége volt, a körzetben több lakóházat is találat ért. A reguláris erők egész éjjel lőtték a Donyeck megyei várost, az első detonációk a repülőtér térségéből hallatszottak, félórával a tűzszünet felmondása után. Az egészségügyi minisztérium Donyeck megyei főosztályának tájékoztatása szerint Kramatorszkban kedd reggel találat ért egy iránytaxit, négy ember meghalt, öten megsebesültek.

II. világháborús tankkal támadtak

A Donyeck megyei Kosztyantinyivka város szakadárjai egy második világháborús harckocsival támadtak a reguláris erők állásaira Uljanyivka falunál – írta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség egy nevének elhallgatását kérő szlovjanszki szakadár vezetőre hivatkozva. A szakadárok szerint az ukrán reguláris erők legalább három tagja meghalt, három pedig megsebesült. A szakadároknak nem volt veszteségük. A városban emlékműként, talapzatra állított ISz-3-as harckocsit a szakadárok idén tavasszal vették birtokba és tették harcképessé.

Beüzemelik az emlékműnek kiállított tankot

Kedd reggel két kelet-ukrajnai vasútvonalnál ismeretlenek több robbanószerkezetet helyeztek el – jelentette az UNN ukrán hírügynökség a belügyminisztérium illetékes regionális főosztályára hivatkozva. A luhanszki Kondrasevszka-Nova állomásnál három robbanást történt, megrongálódott 12 méter hosszú sínpálya és egy váltó. A Krasznij Liman-i Bukino-Szvjatohirszk állomás közelében történt detonációban ugyancsak a sínpálya és a kommunikációs berendezés rongálódott meg. A robbanások emberéletben nem okoztak kárt.

Keddre virradó éjszaka orvlövészek a "terrorellenes erők" Donyeck megye Sahtarszki járásának Tarani nevű faluja közelében lévő állásait lőtték, egy katona megsebesült – olvasható Timcsuk Facebook-oldalán.

Rovatok