Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt

2014. július 1., kedd 09:04

Őrizetbe vették Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, hogy befolyással való visszaélés ügyében hallgassák ki – írja a BBC. A gyanú szerint a 2007 és 2012 közötti elnök azt ígérte egy bírónak: bizonyos információkért cserébe befolyásos pozíciót kaphat Monacóban.

Sarkozyt Nanterre-ben, Párizs közelében vették őrizetbe, a BBC szerint ez a lépés példátlan egy volt francia elnökkel szemben. Egyes értékelések szerint az intézkedés burkolt célja, hogy megnehezítse Sarkozy újraindulását az elnöki posztért 2017-ben.

Sarkozy ügyvédjét hétfőn hallgatták ki annak gyanújával, hogy belső információkhoz akart hozzáférni egy a volt elnököt érintő ügyben. Szintén berendelték kihallgatásra Gilbert Azibert-t, a fellebbviteli bíróság egyik legidősebb bíráját, illetve egy másik bírót, Patrick Sassoust is.

Ez az első alkalom, hogy egykori francia elnököt rendőri őrizetbe vettek, habár Jacques Chirac korábbi elnököt 2011-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték sikkasztás és bizalommal való visszaélés miatt. Sarkozyt a nyomozók első ízben 24 óráig tarthatják fogva, de szükség esetén ez még egy nappal meghosszabbítható.

Rovatok