Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az ukrán válság fertőzés Európa testén

2014. július 1., kedd 21:12

Az orosz elnök a líbiai, az iraki és a szíriai helyzethez hasonlította az ukrán válságot. Moszkva nem akar rossz viszonyt ápolni Washingtonnal, az EBESZ határozata miatt mégis kettős mércével vádolják az Egyesült Államokat. Porosenko ukrán elnök közben elégedett csapatai teljesítményével.

Az ukrán hadsereg visszafoglalt egy határátkelőhelyet az oroszbarát felkelőktől a kelet-ukrajnai Luganszk megyében – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök, aki sajtóközleményében egyúttal gratulált is a katonáknak és a határőröknek, akik átvették az ellenőrzést a szeparatisták által elfoglalt határállomás felett, írja az MTI.

A tájékoztatás szerint a hadsereg egységei aknamentesítették a környező területet, közben tizenöt robbanószerkezetet hatástalanítottak a létesítményhez vezető utak mentén, húsz másikat pedig az átkelőhely területén. A határátkelőhely azóta ismét a megszokott rend szerint működik. Az ukrán hadsereg célja, hogy átvegye az ellenőrzést az orosz-ukrán határ teljes szakasza felett, így akadályozhassa meg, hogy fegyveresek jussanak át Oroszországból Ukrajnába.

Közben Vlagyimir Putyin a líbiai, az iraki és a szíriai helyzethez hasonlította az ukrán válságot, és az orosz nagykövetek moszkvai értekezletén elmondta, hogy az ilyen „fertőzések" ellen Európában védőhálót kell kialakítani. Szerinte a veszély különösen a volt Szovjetunió egykori tagállamait fenyegeti, mivel azok még sem politikai, sem gazdasági szempontból nem tudtak talpra állni. Úgy véli, az, ami Ukrajnában történt, a világban évek óta zajló negatív folyamatok kicsúcsosodása, valamint az Oroszország elszigetelését célzó politika eredménye.

Az orosz külpolitika ugyanakkor abból indul ki, hogy a világméretű és regionális problémákat nem összeütközések, hanem együttműködés és kompromisszumkeresés révén kell megoldani

– mondta. Leszögezte azt is, hogy Oroszország egyáltalán nem akarja megszakítani a viszonyt az Egyesült Államokkal, noha Moszkva és Washington kapcsolata most nincs a legjobb állapotban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újabb vérfürdőre figyelmeztetett, és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen újraindított ukrán „terrorellenes" művelet beszüntetését sürgette amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott keddi telefonbeszélgetésében.

Ezalatt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlése a helsinki elvek súlyos megsértésének minősítette a Krím félsziget elcsatolását, ennek értelmében határozatban ítélte el Oroszországot az azeri fővárosban, Bakuban. Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a dokumentum szerzője Benjamin Cardin amerikai szenátor, aki szerint azzal hogy Oroszoroszág magához csatolta a Krímet, megsértette Ukrajna szuverenitását.

Rovatok