Index Vakbarát Hírportál

Katonabuszt robbantottak Afganisztánban

2014. július 2., szerda 10:18 | aznap frissítve

Katonákat szállító busznál robbantott pokolgépet egy öngyilkos merénylő szerdán Afganisztánban. A merényletben nyolc katona meghalt, tizenhárman megsebesültek.

A merénylet a kabuli egyetem közelében történt. A sebesültek között járókelők is van vannak. A katonák az afgán légierőnél szolgáltak.

Az öngyilkos merénylő fel akart szállni a katonákkal teli buszra, de ebben megakadályozták. Ezzel sikerült elejét venni annak, hogy még több embert rántson magával a halálba.

A merényletet a tálibok vállalták magukra. Egyik szóvivőjük megerősítette, hogy a légierő autóbusza volt a célpont. Afganisztánban a szélsőséges tálibok gyakorta vesznek célba katonákat vagy rendőröket, és arra figyelmeztetik a civileket, hogy tartsák magukat távol a biztonsági erőktől.

Egy héttel elhalasztották az elnökválasztás eredményhirdetését

Eközben a csalások miatt elhalasztották az afgán elnökválasztás előzetes eredményeinek szerdára ígért kihirdetését - jelentette be az országos választási bizottság egyik tisztségviselője. Sarifa Zurmati Vardak elmondta, hogy mintegy 2 ezer olyan szavazóhelyiség van, amely esetében az államfőválasztás június 14-i második fordulójában leadott voksokat újra kell számolni. Ez legalább egy hétig eltart, így a végeredményt nem fogják tudni időben közzétenni. A második körben Abdulla Abdulla volt külügyminiszter és Asraf Gáni korábbi pénzügyminiszter indult.

Az ENSZ egyik tisztségviselője elmondta, hogy az eredményhirdetési késlekedés hátterében azoknak az állítólagos tömeges választási csalásoknak a kivizsgálása áll, amelyeket Abdulla olvasott riválisa fejére. Gáni állítólag egymillió szavazattal többet szerzett vetélytársánál. Megfigyelők attól tartanak, hogy a csalással való kölcsönös vádaskodások miatt elhúzódó hatalmi harc alakulhat ki az etnikai választóvonalak mentén, és ez veszélyeztetheti Afganisztán történelmének első demokratikus hatalomátadását.

A választási bizottság becslései szerint a szavazásra jogosult mintegy 12 millió állampolgárból több mint hétmillión járultak az urnákhoz június 14-én. A választás első fordulóját áprilisban tartották.

Rovatok