Index Vakbarát Hírportál

Régi térkép terjed az iszlamisták gigabirodalmaként?

2014. július 2., szerda 07:47

„Ez egy régi kép, amit a csoport támogatói raktak ki" – mondta az Iraki és Levantei Iszlám Állam (angol rövidítéssel ISIS) szélsőséges csoport által a hétvégén kikiáltott kalifátus bejelentésével egyidőben a közösségi médiában feltűnt és elterjedő térképről Aaron Zelin, a Washington Institute for Near East Policy oktatója, és annak a Jihadology.net blognak a szerkesztője, ahol az iszlamista mozgalmak által készített anyagokat elemzik.

Az eddig is meglehetősen bizonytalan eredetű térkép többek feltételezése szerint azt ábrázolja, hogy milyen határok mentén akarja kiterjeszteni a kalifátust a szervezet öt éven belül. „Ez semennyire sem hivatalos, nincs ilyen feltételezett ötéves terv sem" – állítja Zelin.

Az io9.com azt is hangsúlyozza, hogy mennyire bizonytalan forrásokból került elő a kép, amit az ABC News szerintük például egy neofasiszta csoport, a ThirdPosition Twitteréről vett át. A Quartz szerzője úgy véli, hogy az ISIS nyilvánvalóan számol területi hódításokkal, de a térkép korábbi muszlim birodalmak, országok, entitások összegereblyézése.


Ahogy azt korábban írtuk is, történelmi alapját a nyugaton az Ibériai-félszigetet majdnem teljesen uraló Omajjád kalifátus adhatja, amihez hozzáveszik a teljes Oszmán Birodalmat. Oroszország felé pedig a Perzsa Birodalom legnagyobb kiterjedését vette alapul a térkép készítője – a keresztény Grúziával, Örményországgal együtt – erősen túlteljesítve, Ukrajnáig terjeszkedve. A térkép szerint még Budapest is a kalifátus része lenne.

A térkép eredetét egyébként az is megkérdőjelezte már eddig is, hogy megjelent a Twitteren egy másik is, aminél már bekerül a muzulmán Banglades és Indonézia, valamint a szeparatista kisebbségi muzulmánokkal súlyosbított Malajzia is a bejelölt területek közé. Itt az Ibériai-félsziget, és Magyarország viszont már nem szerepel megjelölve.

Rovatok