Index Vakbarát Hírportál

Az ugandai reptér elleni merényletre figyelmeztet az USA

2014. július 3., csütörtök 21:32

 Az ugandai Entebbe nemzetközi repülőtere elleni esetleges támadásra hívta fel a figyelmet csütörtökön az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok ugandai nagykövetsége. A diplomáciai képviselet honlapján megjelent üzenet szerint az ugandai rendőri erők közölték, hogy merénylet történhet a reptéren helyi idő szerint este kilenc és tizenegy óra - közép-európai idő szerint nyolc és tíz óra - között.

A nagykövetség hozzátette, azt tanácsolja azoknak az amerikaiaknak, akik erre az idősávra tervezték utazásukat, vizsgálják felül útitervüket.

Az ugandai polgári légi közlekedési hatóság szóvivője közölte, hogy szerdán riadókészültséget rendeltek el. További részleteket azonban nem árult el.

Ezért fokozhatták a biztonságot?

Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter szerda este közölte, Washington fokozni fogja a biztonsági intézkedéseket olyan külföldi repülőtereken, amelyekről közvetlen járatok indulnak az Egyesült Államokba. A minisztérium nem számolt be arról, mely reptereket vagy országokat érinti a döntés, és arról sem, mi váltotta ki a fokozott elővigyázatosságot.

A Reuters hírügynökségnek amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az Obama-adminisztráció amiatt döntött az óvintézkedések fokozása mellett a többi között néhány európai repülőtéren, mert aggasztják az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai és jemeni csoportjairól szóló legutóbbi hírek. Ezek szerint a szélsőségesek összefogtak, hogy olyan robbanószerkezeteket fejlesszenek ki, amelyeket repülőgépekre tudnak csempészni.

Rovatok