Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a lányt, aki az ISIS egyik tagjába szeretett bele

2014. július 3., csütörtök 18:31

Sok fiatal esik szerelembe az interneten, mégsem gyakori, amikor valaki épp a világ talán legfélelmetesebb terrorszervezetének tagját szemel ki magának. Egy coloradói lány, a tizenkilenc éves Shannon Maureen Conley egy olyan férfibe szeretett bele, aki a lánynak írt üzeneteiben azt állította magáról, hogy az ISIS egyik szíriai aktivistája. Conley-t akkor tartóztatták le az FBI emberei, amikor épp repülőre szállt volna, hogy szerelmével Törökországban találkozhasson. A tegnap nyilvánosságra hozott bírósági dokumentum szerint a lányt azzal vádolják, hogy a terrorszervezetet és a dzsihádot támogatta.

A Denver Post úgy tudja, a lány denveri otthonából váltott üzeneteket a dokumentumokban "Y.M."-ként emlegetett férfivel. Szülei és a szövetségi nyomozók hónapokon keresztül próbálták megakadályozni tervében, hogy a Közel-Keletre és Kelet-Afrikába utazzon, majd ott a terrorizmus oldalára álljon. A szülők a nyomozóknak elmondták: Conley azt hitte, hogy muszlimként fiatalon kell férjhez mennie, és hogy csak erőszakosan támogathatja az iszlámot, a vallásról pedig az interneten keresztül szerezte az információit.

A lány még a U.S. Army Explorers nevű ifjúsági szervezethez is csatlakozott, hogy megismerkedjen a fegyverforgatás és a különböző harcászati taktikák rejtelmeivel. Ha bizonyítani tudják, hogy Conley anyagilag is támogatta az ISIS-t, akár 15 év börtönre is ítélhetik, vagy 250 ezer dollárra büntethetik, de az eset súlyosságától függően akár mindkettő is előfordulhat.

Az ISIS különösen kegyetlen: olykor embereket feszítenek keresztre, de radikális nézeteik terjesztésére aktívan használják a népszerű közösségi oldalakat is.

Rovatok