Index Vakbarát Hírportál

Kína és Vietnam tovább villonganak a vitatott olajfúróplatform miatt

2014. július 5., szombat 14:55

A kínai hatóságok feltartóztattak hat vietnami halászt a Dél-kínai-tengeren, és ez valószínűleg további feszültséget jelent a térségben – írja a BBC. A vietnami hatóságok szerint a halászok „közös halászvizeken voltak”, a kínai hatóság viszont „kínai felségvizeken végzett illegális tevékenységre” hivatkozik.

A háttérben az áll, hogy Kína és Vietnam 2014 májusa óta folyamatosan egymás halászainak zaklatásával üzengetnek egymásnak. Idén tavasszal Kína átvontatott egy olajfúróplatformot a Paracel-szigetek közelébe, egy olyan területre, amelyet már régóta maguknak követelnek, de eddig jórészt üresen hagyták. Válaszképp a vietnami kormány hivatalosan tiltakozott, Hanoi-ban pedig a kínai lépés ellen utcai tiltakozásokat tartottak.

A Paracel-szigetek félúton fekszik a kontinentális Kína és Vietnam között. Kína nemcsak erre a területre, hanem gyakorlatilag a Dél-Kínai-tenger Fülöp-szigetek és Vietnam között elterülő teljes U-alakú területére igényt tart. Emiatt a Fülöp-szigeteki Köztársaság Kínát az ENSZ egyik bíróságánál is bepanaszolta.

Rovatok