Index Vakbarát Hírportál

Németország bekéreti az amerikai nagykövetet

2014. július 5., szombat 10:06

Németországban még szerdán őrizetbe vették a titkosszolgálat (Bundesnachrictendienst) egyik 31 éves munkatársát, akiről azt gondolják, hogy az Egyesült Államok hírszerzésének kémkedett. Pénteken emiatt a német kormány bekérette Amerika berlini nagykövetét, hogy „segítsen nekik gyorsan tisztázni a helyzetet” – írja a BBC

Az amerikai nagykövet berendeléséről szóló hírt hivatalosan is megerősítették, de további részleteket nem szerettek volna elárulni a BBC-nek. Angela Merkel szóvivője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak korábban azt mondta, egyértelműen komoly ügyről van szó, és hogy a kancelláron kívül a nyomozóhatóságok a parlamenti vizsgálóbizottság tagjait is folyamatosan tájékoztatják.

A Spiegel úgy tudja, a német titkosszolgálat egyik munkatársa pénzért cserébe titkosított dokumentumokat adott át egy amerikai kapcsolattartónak. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó egyik politikus viszont úgy tudja, önként szivárogtatott az ügynök. A BBC cikkében egy forrás arról is beszél, hogy a gyanúsított „nem volt magasrangú beosztott a német hírszerzésnél”.

Christian Flisek, a német parlamentben felállított vizsgálóbizottság társelnöke a Wall Street Journal szerint arról beszélt, ha bebizonyosodna, hogy az amerikai titkosszolgálat ismét állami szereplők után kémkedett Németországban, az teljesen lenullázhatja a két ország közötti bizalmat.

Rovatok