Index Vakbarát Hírportál

Ötven álarcos brutális támadása az orosz lap szerkesztősége ellen

2014. július 6., vasárnap 13:09 | aznap frissítve

Ötven álarcos támadta meg szombat reggel az orosz nyelvű Vesztyi című lap szerkesztőségét Kijevben. A támadók kőzáport zúdítottak az épületre, Molotov-koktélokat, petárdákat és könnygázgránátokat dobáltak be az ablakon. Az irodaház biztonsági őrét a támadás elején megverték.

A vandál akció előtt egy szemtanú automata fegyverből leadott lövéseket is hallott. Ezután kövek, Molotov-koktélok repültek be az ablakokon. A könnygáz és a füst az egész épületet betöltötte. A támadás pillanatok alatt játszódott le. A maszkos támadók amilyen gyorsan érkeztek, olyan gyorsan el is hagyták a helyszínt, mielőtt a rendőrség odaért volna. 

Ötven álarcos vandál támadta meg a Vesztyi kijevi szerkesztőségét

Az eset előtt nem sokkal Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko újságírókkal találkozott, ahol a sajtószabadságról és az újságírók biztonságáról beszélgettek. A szerkesztőség szerint a támadás egyértelmű célja az volt, hogy a nem kívánatos sajtóorgánumokat megfélemlítsék.

A média a válság kezdete óta támadások kereszttüzében áll Ukrajnában. Az ukrán közszolgálati tévé vezetőjét korábban szintén bántalmazták és arra kényszerítették, hogy változtasson nem eléggé patrióta hozzáállásán. A februári puccs után minden orosz nyelvű adót betiltottak, és korlátozták az újságírók beutazását is az országba.  

Rovatok