Index Vakbarát Hírportál

A nap kérdése: vajon miért sántikál Kim Dzsongun?

2014. július 8., kedd 10:12

Sántikálva lépdelt Kim Dzsongun észak-koreai vezető az ünnepi emelvényen a nagyapja, Kim Ir Szen halálának huszadik évfordulója alkalmából rendezett hatalmas ceremónián egy videofelvétel tanúsága szerint, amelyet kedden tett közzé az észak-koreai állami televízió.

Észak-Koreában a vezetők körüli személyi kultusz nagyon erős, és rendkívül ritkán történik meg, hogy bármiféle gyengeség jelét mutatják a híveik előtt, írja az MTI. Az állami média és az észak-koreai propaganda a hasonló rendezvényeket a legapróbb részletekig megkomponálja, s a vezető bármiféle hibáját gondosan elrejtik a közönség elől. Kim Ir Szennek például egy teniszlabda méretű, nem műthető daganat nőtt a nyaka hátsó részén, így az állami médiának megtiltották, hogy bizonyos szögből felvételeket készítsen a vezetőről.

Arról, hogy a vezető miért sántított, nincsenek információk. Az állami média az elmúlt hetekben arról számolt be, hogy a harminc év körüli Kim Dzsongun Észak-Korea keleti és nyugati partjain több katonai látogatáson vett részt, és nemrég személyesen vezényelt le egy hadgyakorlatot.

Rovatok