Index Vakbarát Hírportál

Bíróságon végződhet a melegtorta ügye

2014. július 8., kedd 18:31

Melegházasságot támogató tortát szeretett volna a vásárló, de az Ashers Baking Company nevű keresztény cukrászda elutasította a rendelést Észak-Írországban, írja a BBC. A melegjogi aktivista a Szezám utcából ismert Bert és Ernie alakját, valamint a Queerspace nevű belfasti homo-, bi- és transzszexuálisokat tömörítő szervezet logóját szerette volna a tortán látni. A süteményt a nemzetközi homo- és transzfóbia ellenes világnapra készíttette volna el.

A cukrászdát a McArthur-család alapította 1992-ben, hat különböző üzletük van, és hatvankét embert foglalkoztatnak Észak-Írországban. A cég vezérigazgatója, a huszonnégy éves Daniel McArthur szerint az ő régiójukban a házasság még mindig egy nő és egy férfi közti szövetséget jelent. A megbízást a rendelést követő hétfőn azzal mondták vissza, hogy az ellentmond a hitüknek és a Biblia tanításának is.

Hat héttel később az egyenlő bánásmódért felelős bizottság levélben értesítette a cukrászdát arról, hogy vásárlójukat szexuális hovatartozása miatt diszkriminálták, és jogi lépéseket fontolgatnak ellenük. Az Ashers Baking Company a helyi keresztény intézethez fordult segítségért, akik biztosították őket a támogatásukról. Daniel McArthur a cukrászda nevében elmondta: nem először utasítanak vissza vásárlói felkérést, korábban is előfordult már, hogy pornográf képanyag vagy sértő, trágár nyelvezet miatt utasítottak vissza egy-egy rendelést.

Észak-Írország jelenleg az Egyesült Királyság egyetlen tagállama, amelyik nem fogadta el az azonos neműek házasságát bevezető törvénykezést.

Rovatok