Index Vakbarát Hírportál

Anya és lánya is harcba vonulna a kalifátus ellen

2014. július 8., kedd 20:46

 Arról már mi is többször írtunk, hogy óriási létszámfölénye ellenére az iraki hadsereg folyamatos defenzívába szorult, és a hivatásosokkal szembeni bizalmatlanság miatt újabb és újabb sí'ita milíciák állnak fel, hogy legalább Bagdad ne kerüljön Anbar tartomány sorsára. A legújabb önkéntes-hullámban aCNN már több nőt is felfedezett.

A felvételen egy szakasznyi nő látható, akik iraki zészlókba burkolóznak kalasnyikovokat tartanak, miközben egy férfi elmagyarázza nekik a lőfegyverek működésének alapjait. A kamerák előtt a legtöbb nő eltakarta az arcát, de érezhetően szívesen beszélik ki problémáikat. Egyikük a hidzsábja mögül tört angolsággal azt mondja, hogy elege van a rengeteg aggódásból a jövője miatt.

Ha elengedem a gyerekeket az iskolába, mindig azon gondolkozom: vajon élve látom-e őket legközelebb, vagy holtan?

Ezek a nők még nagyon messze vannak a kiképzés végétől. De érdemes megjegyezni, hogy a történelemben, sőt, az iszlám világ történelmében sem lenne példa nélkül álló a női katonák bevetése.  Az iszlám Zrínyi Ilonájának számít például Hind bint Utbah, aki annak ellenére, hogy kezdetben élesen szembenállt Mohamend próféta tanításával - ezt hangsúlyozandó, a férje által megnyert uhudi csata után fel akarta felni az ellenség egyik vezérének a máját -, de utána megtért, és Jarmúknál már ő vezette a nőket, hogy a bizánciakra vetve magukat a szégyen erejével acélozzák meg meghátráló férjeik elszánását. 

Rovatok