Index Vakbarát Hírportál

Izrael: Súlyos árat fizet a Hamász

2014. július 9., szerda 12:56

Cikkünk folyamatosan frissül.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy a napokban kiterjesztik a hadműveletet.  „Súlyos árat fog fizetni a Hamász" – idézte a Háárec izraeli lap. Azt mondta, hogy a Gázai övezet elleni légitámadásokban fegyvereket, parancsnokságokat, a Hamász intézményeit, kormányzati épületeket és terroristák házait pusztítottak el. „Nem lesz rövid hadművelet, tovább támadjuk a levegőből a Hamászt és a többi terrorszervezetet” – mondta.

Az izraeli légierő folytatta a légi csapásokat, 160 célpontot bombázott éjszaka az övezetben, köztük százhúsz rakétaindító állást, a Hamász tíz tisztjét és parancsnokát, valamint több alagutat. Az alábbi felvételen látható, milyen könnyen söprik el a bombák a palesztin állásokat:

Így radíroz le az izraeli légierő egy gázai géppuskaállást

Célzott támadást hajtottak végre többek közt Háfez Hamad, az Iszlám Dzsihád beit-hanúni vezetőjének háza ellen is, a férfi több családtagjával együtt életét vesztette. A hamászos Rad al-Atar házát is lőtték, neki Gilád Salit elrabolt tizedes ügyében volt szerepe. A Hamász tévécsatornája azzal vádolja Izraelt, hogy zavarják az adásukat.

Üzenet a Fatah Facebookján

A Hamász és Iszlám Dzsihád radikális iszlamista palesztin mozgalmakkal közös célokat hirdetett a Fatah párt a Facebook-oldalán. Mahmúd Abbász palesztin elnök világi és a Gázai övezetet uraló Hamászhoz képest mérsékelt pártjának a hivatalos Facebook-oldalán megjelent egyik bejegyzés szerint „egy az isten, egy a haza, egy az ellenség, egy a cél”. A mellékelt képen álarcos fegyveres palesztin harcosokat mutatnak, a háttérben a jeruzsálemi al-Aksza-mecsettel.

Reggel megint Tel-Avivot és környékét vették célba az övezetből a Hamász házilagos készítésű M76-os rakétáival, amelyek akár hetven kilométerre is eljutnak. A két lövedéket semlegesítette a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, de a maradványok egy főútra estek. Az ország középső részén a rakétaveszély ellenére megnyitottak a nyári iskolai táborok, de a nyilvános óvóhelyek is elérhetőek.

A hadművelet megindítása óta összesen ötszáz lövedéket lőttek ki Izrael felé Gázából. Ebből a Jediót Ahronót szerdai száma szerint négyet Beér-Sevára, hármat Jeruzsálemre, egyet-egyet Tel-Avivra, Risón Leciónra, Haderára, Gederára irányoztak, Asdódban tizenegyszer, Askelónban hatszor, a Gázai övezet határához közeli Szderótban pedig ötvenszer szólalt meg a légvédelmi figyelmeztetés és kerestek menedéket az emberek.

A megromlott biztonsági helyzet miatt az amerikai nagykövetség egyelőre felfüggesztette az ügyintézést Izraelben, írja a The Hill.

Egyiptom közvetítőként lép fel

Óvatosságra int a külügy

Az izraeli biztonsági helyzet romlása miatt az országban tartózkodó és oda készülő magyar állampolgárokat elővigyázatosságra kéri a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata. A Gázai övezettől számított 40 kilométeres sávban ítélik kockázatosnak az utazást Izraelben.

A konzuli szolgálat hangsúlyozta: légiriadó esetén követni kell az izraeli hatóságok utasításait, már előzetesen meg kell keresni a legközelebbi óvóhelyet, továbbá folyamatosan figyelemmel kell kísérni a biztonsági helyzet alakulását. A beutazás a nyugati partra továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelent. A helyi tömegközlekedés használata a biztonsági helyzet miatt nem ajánlott.

A tárca azt javasolja az Izraelbe indulóknak, hogy utazás előtt tájékozódjanak az izraeli polgári védelem és a rendőrség honlapján ( www.oref.org.ilés www.police.gov.il).

Izraeli kormányközeli források szerint a Hamász nem puhatolózott egy esetleges tűzszünetről, ezért a hadművelet szerintük legalább egy hétig tart majd. A katonai rádió szerint egyre többen követelik, hogy állítsák le a Gázai övezetben az áramszolgáltatást, az üzemanyag- és ételszállítást.

Az egyiptomi elnök szóvivője jelezte, hogy közvetítőként folyamatosan tárgyalnak egy esetleges tűzszünetről Izrael és a Hamász között. Közben ellentmondó hírek jelentek meg a 2012-ben végül közvetítőként a tűzszünetet kieszközlő Egyiptom szerepéről. Az izraeli sajtó szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök támogatja a zsidó állam hadműveletét a Gázai övezetet uraló Hamász ellen, az egyiptomi média viszont azt hangsúlyozza, hogy Szíszi szorosan együttműködik a palesztin elnökkel a „megszálló hadsereg” támadásainak megszüntetéséhez.

Az Izraellel békeszerződést kötött Jordánia kormányszóvivője közleményt adott ki, amely felszólítja Izraelt a Gázai övezet elleni „barbár agresszió” leállítására, és óva int annak következményeitől.

40 ezer tartalékost mozgósítottak

Izrael kedd hajnalban kezdte a hadműveletet kezdett a Gázai övezet iszlámista erői ellen, és mozgósított negyvenezer tartalékost is. A hadsereg szóvivőjének bejelentése szerint az „Erős Szikla” fedőnevű offenzívának kettős célja van: egyrészt csapást akarnak mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, másrészt csökkenteni akarják az Izraelre irányuló rakétatámadások számát, írja az MTI.

A Hamász is elnevezte a hadműveletet, Gázában „Ramadán tizedike" hadműveletnek hívják, ami nemcsak a harcok keddi kitörésének dátuma, hanem az Izraelnek veszteségeket okozó, 1973-as jom kippuri háború egyiptomi elnevezése is.

Itt olvashatja el, hogyan jutott idáig a helyzet, és mennyi esélye van egy szárazföldi akciónak Izrael részéről>>>

Rovatok