Index Vakbarát Hírportál

Snowden Oroszországban maradna

2014. július 9., szerda 18:11

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programját leleplező Edward Snowden a menekültstátuszának meghosszabbítását kéri az orosz államtól - írja a Time. Snowdent az USA-ban kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, és azzal vádolják, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

A portál az orosz RT-re hivatkozva arról ír, hogy Snowden ügyvédje a menekültstátusz egy éves hosszabbítását kérte az orosz hatóságoktól.

Az ügyvéd állításával kapcsolatban azért érdemes megjegyezni, hogy korábban mondott már olyanokat az orosz médiának, amik nem bizonyultak igaznak. Ilyen volt például amikor az állította, hogy Snowdennek állása van Moszkvában, vagy hogy orosz barátnője van.

Snowden tavaly június végén érkezett Hong Kongból Moszvkába, és hetekig várakozott a menekültstátuszra, amely idén júlis 31-én fog lejárni. Az USA már régóta el akarja érni, hogy Snowden kiadatását, azonban az USA és Oroszország közt nincs kiadatási egyezmény, így nem kötelesek kiadni az amerikai férfit.

Rovatok