Index Vakbarát Hírportál

Eszméletlen sok füvet vennének Coloradóban

2014. július 10., csütörtök 10:35

2014-ben nagyjából 130 tonnányi marihuánára lenne kereslet az egyesült államokbeli Colorado államban, ahol január 1-től lehet legálisan füvet venni, írja az MTI.

Az állami hatóságok által szerdán közzétett tanulmány szerint a kereslet jóval magasabb, mint várták. A 130 tonna 90 százalékát az állam lakói fogyasztanák, 9 százalékot az odalátogatók.

A marihuánát napi rendszerességgel használók a vártnál jóval nagyobb mennyiségben vásárolnak. "A kiskereskedelmi forgalmat a látogatók mellett azok a fogyasztók növelik, akik korábban a coloradói fekete- és szürkepiacon jutottak hozzá az anyaghoz" - írták a tanulmányban. A becslések szerint Denverben a kiskereskedelmi forgalom 44 százalékát az államon kívül élők generálják, a hegyvidéki üdülőhelyeken ez az arány eléri a 90 százalékot.

Az államban a szavazók a legutóbbi amerikai elnökválasztással egyidejűleg tartott népszavazáson döntöttek úgy, hogy váljék kis mennyiségben legálisan hozzáférhetővé a marihuána. A boltokban csak 21 éven felüliek vásárolhatnak és egyszerre legfeljebb 28 grammnyit. Az államon kívül élők ennek csupán a negyedét kérhetik.

Colorado mellett Washington a másik amerikai szövetségi állam, amely legálissá tette a szer kereskedelmét. Gyógyászati célra már több államban engedélyezték a marihuána felhasználását.

Rovatok