Index Vakbarát Hírportál

Nagyon vigyázzon, ha a közkedvelt horvátországi kirándulóhelyen jár

2014. július 10., csütörtök 17:28 | aznap frissítve

Az elmúlt három hónapban Zágrábból és környékéről 43 beteget szállítottak kórházba vírusos vérzéses láz, ismertebb nevén az egérláz tüneteivel – írja az MTI a horvát Jutarnji list cikke nyomán. A fertőző betegségek klinikájának vezetője Adriana Vince, a Hina hírügynökségnek elmondta, hogy a legtöbb beteget, összesen 17-et,  júniusban regisztrálták. 

A fertőzésveszélynek főleg a szabadban tartozkodók, hegymászók, kirándulok, erdei munkások és földművesek vannak kitéve. Az országban különösen a Plitvicei-tavak körüli erdőkben van mezei egerekkel teli járványövezetek, idén azonban a zágrábi hegyet, a Medvednicát is ellepték a fertőzött rágcsálók.

A betegséget rágcsálók, főleg mezei egerek terjesztik. Az emberre is átterjedő, vesekárosodást okozó fertőző betegség, horvát nevén "egérláz" egérürülék érintésével, porral és más permet belélegzésével terjedhet. Emberről emberre nem átvihető. A betegeknél előbb láz jelentkezik, náthához hasonló tünetekkel, erős fejfájással, has- és hátfájdalommal, valamint hányingerrel .

Minden évben jelentkeznek megbetegedések. Legutóbb 1995-ben volt nagyobb járvány, akkor 120 000 beteget regisztráltak, de 2002-ben és 2012-ben is kiemelkedően sok volt a fertőzöttek száma.

Rovatok