Index Vakbarát Hírportál

Putyin találkozott Fidel Castróval

2014. július 11., péntek 22:55

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken találkozott Fidel Castro egykori kubai vezetővel és öccsével, Raúl Castro jelenlegi elnökkel Havannában. A kubai államfő kettejük találkozójának elején arról érdeklődött, hogyan zajlott a találkozó bátyja és az orosz elnök között.

Igen érdekes és hosszú beszélgetést folytattunk. Nemzetközi kérdéseket és kétoldalú problémákat is érintettünk, beszéltünk a valutapiacok helyzetéről és a mezőgazdaság fejlődéséről

– válaszolta Putyin az RT orosz állami televízió tudósítása szerint.

Moszkva a nap folyamán 32 milliárd dollár (7,29 ezer milliárd forint) kubai adósságot engedett el. Kuba összesen 35,2 milliárd dollárral (8 ezer milliárd forinttal) tartozott Oroszországnak a még a szovjet időkben nyújtott kölcsönök után.

Ebben az is szerepet játszhatott, hogy Havanna az ukrajnai konfliktusban a régi szövetségesének számító Oroszország mellé állt.

A spanyol ABC.es szerint Oroszország nemcsak Kuba adósságának jelentős részét engedte el, hanem Putyin látogatása alkalmával a két ország vezetői tíz különböző együttműködési megállapodást is aláírtak, többek között a kultúra, az ipar, a kereskedelem és az egészségügy területén. Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország a műanyag-újrahasznosításba, autóalkatrészek gyártásába és vasútiparba is befektetne a szigetországban – írta a BBC. A Granma című kubai kommunista pártlap szerint az együttműködés az energetikai, a közlekedési szektorra és az űriparra, a CNN szerint pedig a hadiparra és a turizmusra is kiterjed majd – a kubai lap szerint jelenleg évi körülbelül 70 ezer orosz turista látogat hozzájuk.

Fidel az utolsó mohikánok egyike, akivel Putyin a jelen és a jövő világrendjéről tud beszélgetni

– idézte az MTI Vlagyimir Orlovot, a PIR orosz kutatóintézet vezetőjét.

Fidel Castro 48 éven át irányította Kubát, de 2006-ban megbetegedett, és ezért átengedte elnöki széket öccsének, Raúlnak, aki hivatalosan 2008 januárja óta tölti be az államfői tisztséget. A 87 éves Fidel Castro azóta nagyon ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt.

Putyin csütörtök este érkezett Kubába, hatnapos latin-amerikai körútja első állomására. Az államfő szombaton Buenos Airesbe repül, hogy megbeszélést folytasson Cristina Kirchner argentin elnökkel, majd négy napot tölt Brazíliában, ahol megnézi a focivébé döntőjét.

Az orosz elnök másodszor látogatott Kubába, legutóbb 2000-ben, első elnöki ciklusa alatt járt ott – idézte fel a Granma, amelyik a két ország közötti „növekvő és termékeny együttműködésről” írt. A diplomáciai kapcsolatok tényleg elég intenzívek, legalábbis a hivatalos látogatások gyakoriságából ítélve: Raúl Castro utoljára 2012-ben járt Moszkvában, Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pedig tavaly februárban utazott Havannába, így minden évre jut egy-egy magasrangú diplomáciai látogatás.

Rovatok