Index Vakbarát Hírportál

Újabb légitámadások a Gázai övezetben

2014. július 11., péntek 06:59

Izrael újabb légitámadásokat hajtott végre péntek reggel a Gázai övezetben, az elsőnek egy, a másodiknak öt halálos áldozata van, köztük egy nő, a palesztin mentők tájékoztatása szerint – írja az MTI.

A második támadásban, amelyben az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet egyik tagjának házát vették célba az Egyiptommal határos Rafahban, további 15 ember megsebesült. Az első támadásban egy 33 éves palesztin férfi halt meg gázai házában. 

Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetből csütörtökön 184 rakétát lőttek ki, amelyek közül 44-et elfogott a Vaskupola nevű rakétarendszer. Egy tel-avivi katonai szóvivő szerint a gázai konfliktus keddi kiújulása óta most először Libanonból is érte rakétatámadás Izrael északi részét. Egy lövedéket Metulla határváros közelében találtak meg. 

A Gázai övezet elleni, kedd óta tartó izraeli offenzívában már legalább 95-en vesztették életüket és több mint 500-an sebesültek meg. A „Erős Szikla” fedőnevű hadművelet során az izraeli légierő a hadsereg adatai szerint már közel 900 célpontot támadott meg. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

Barack Obama csütörtökön felajánlotta segítségét Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek egy tűzszünetről szóló tárgyaláshoz.

Az izraeli hadsereg csütörtökön telefonon szólította fel otthonuk elhagyására a Gázai övezet határánál élő palesztinokat. Az izraeli hadsereg hasonlóképpen járt el a helyi civilekkel a két évvel ezelőtti Felhőoszlop és a 2008-as Öntött ólom nevű gázai hadművelet, valamint a 2006-os második libanoni háború idején is.

Izrael kedd hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított negyvenezer tartalékost is.  Itt olvashatja el, hogyan jutott idáig a helyzet, és mennyi esélye van egy szárazföldi akciónak Izrael részéről>>>

Rovatok