Index Vakbarát Hírportál

Izraeli kommandó hatolt be a Gázai övezetbe

2014. július 13., vasárnap 07:26

Az izraeli hadsereg haditengerészeti kommandót küldött a Gázai övezetbe, közben légicsapás érte a Hamász biztonsági főhadiszállását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa teljes mellszélességgel állt ki a tűzszünet visszaállításáért, a rakétatámadások már Tel-Avivot vették célba. A katonaság szóvivője, Moti Almóz altábornagy bejelentette, hogy az egységek a szárazföldi offenzívára készülnek, amit a kormányzati döntés után azonnal megindítanak.

Az izraeli hadsereg vasárnapra virradóan végrehajtotta első szárazföldi akcióját a hatodik napja tartó Gázai övezeti hadműveletben: a haditengerészet egy kommandója partra szállt az övezet északi részén, és összecsapott a Hamász palesztin szervezet fegyvereseivel, írja az MTI. Korábban arról számoltunk be, hogy a hadsereg csak a parancsra vár, és készen áll a szárazföldi offenzívára. 

Szárazföldi akció a rakétaállás ellen

A rohamosztag egy olyan rakétaindító állást akart felszámolni, amelyről nagy hatótávolságú rakétákat indítottak el a palesztinok, elérve Tel-Avivot és Jeruzsálemet is. A kommandót tűz alá vették, de sikerült eltalálnia a rakétaindító állványt - közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy a tűzharcban négy izraeli katona könnyebben megsebesült, három palesztin fegyveres pedig meghalt.

A Hamász ezzel szemben azt közölte, hogy fegyveresei megakadályozták, hogy az izraeli kommandó partra szálljon.

Légicsapások: eltalálták a biztonsági főhadiszállást

Az éjszaka folytatódtak a légitámadások is. A gázai rendőrség közlése szerint 17 légi csapás volt hajnali 4 és 5 óra között. Ezeknek három halálos áldozata van: egy 73 éves nő, egy hároméves kislány és egy 14 éves fiú. Ezzel 113-ra emelkedett az izraeli rakétatámadásokban elhunyt palesztinok száma, 77 százalékuk civil.

Vasárnap hajnalban a légicsapásokkal Izrael lecsapott a Hamász biztonsági főhadiszállására a BBC szerint. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentette, hogy szórólapokat dobott le Beit Lahiya fölött Gáza északi részén, melyben figyelmeztették a lakosokat, hogy vonuljanak az óvóhelyekre a vasárnapi légicsapások elől. A Hamász felszólította a lakosságot, hogy ne higgyenek az izraeli szórólapoknak, mert a ledobásuk szerintük csak pszichológiai hadviselés.

Az IDF szerint összesen 1320 gázai célpontot találtak el, míg a Hamász több mint 800 rakétát lőtt ki izraeli célpontokra. A Háárec szerint a Vaskupola védelmi rendszer négy rakétát hatástalanított vasárnap reggel. A lap azt írja, a héten legalább öt izraeli sebesült meg, köztük ketten súlyosan a támadásokban.

Tel-Avivot lövik

Korábban írról írtunk, hogy három palesztin területről kilőtt rakétát hatástalanított az izraeli hadsereg Tel-Aviv fölött. A Hamász egyik vezetője egy TV-műsorban héberül előre bejelentette, hogy támadni fogják Tel-Avivot. A városban a mentők több sokkos állapotba került embert kezelnek. Tel-Aviv fölött vasárnap is több rakétát hatástalanított a Vaskupola védelmi rendszer az IDF szerint.

A Hamász a Háárec szerint elismerte: ők lőtték ki azt a rakétát, ami Askelónban súlyosan megsebesített egy 16 éves fiatalt. Aksekón egyébként Tel-Avivtól 50 kilométerre délre, a Földközi-tenger partján található.

A helyzet rendezésére, a rend és a 2012 novemberi tűzszüneti megállapodás visszaállítására, illetve a közvetlen béketárgyalások újrakezdésére szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izraelt és Gázát egy üzenetben. A BT sem Izraelt, sem a Hamászt nem ítélte el az erőszak miatt, de aggasztónak nevezte a civil lakosság helyzetét. Az üzenetet az ENSZ BT minden tagja aláírta, pedig korábban nem volt teljes egyetértés a kérdésben.  

A diplomáciai erőfeszítések ellenére egyelőre nem úgy tűnik, hogy a felek közel lennének a megegyezéshez. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pénteken kijelentette, hogy Izrael nem törik meg a nemzetközi nyomás alatt, és addig nem fogják befejezni a katonai akciót, amíg a nyugalom vissza nem tér az izraeli városokba.  

Izrael kedd hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított negyvenezer tartalékost is.   Itt olvashatja el, hogyan jutott idáig a helyzet, és mennyi esélye van egy szárazföldi akciónak Izrael részéről>>>

Izraeli lapok: a Hamász elutasította a fegyverszünetet

A Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot – jelentette az izraeli sajtó egyiptomi, palesztin és izraeli forrásokra hivatkozva. Az MTI szerint Kairó a 2012-es megállapodás életre keltését szeretné, amit Izrael a közlések szerint elfogadott.

Az egyiptomi vezetés azt javasolta, hogy mind Izrael, mind a palesztinok negyven órára függesszék fel a harcokat, ami után kidolgoznák egy széleskörű tűzszünet alapjait, de a Hamász elutasította ezt az ajánlatot.

A javaslatot már több napja átadta az egyiptomi titkosszolgálat Musza Abu Marzuknak, a Hamász politikai hivatala elnökhelyettesének, aki a katonai szárnnyal folytatott megbeszélést követően visszautasította azt. Kairó szerint a szervezetnek vállalnia kell a felelősséget döntéséért.

Szombaton Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Kairóban találkozott Tony Blairrel, a közel-keleti kvartett (Ororszország, Egyesült Államok, ENSZ, EU) képviselőjével az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet ügyében. Az egyiptomi vezető a 2012-es Felhőoszlop hadműveletet lezáró tűzszünet újjáélesztését szeretné, amit Jeruzsálem elfogadna, de Gáza elutasít.

A pápa is felszólalt a békéért

Mintegy 670 palesztin kettős állampolgár távozott Izrael és a külföldi konzulátusok segédletével a Gázai övezetből reggel óta – közölte a hadsereg. Amerikai, norvég, svéd, belga és más európai országok állampolgárai hagyhatták el a háborús térséget.

A helyi és a nemzetközi politika beavatkozását sürgette az izraeli-palesztin konfliktus leállítására Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

A tragikus eseményekről érkező hírekre utalva a katolikus egyházfő arra szólította fel az "érdekelt feleket és mindazokat, akik helyi és nemzetközi szinten felelőséggel bírnak, hogy ne takarékoskodjanak az imával és ne adjanak fel semmilyen erőfeszítést az összes ellenségeskedés leállítására és a kívánt béke elérésére mindenki közös javáért".

Steinmeier kiutazik

Francois Hollande francia és Moncef Marzouki tunéziai elnök is megszólalt, a tűzszünet haladéktalan helyreállítására szólították fel az izraeli-palesztin konfliktusban részt vevő feleket –közölte vasárnap a francia elnöki hivatal.

A palesztin civil áldozatok számának növekedése és a szárazföldi beavatkozás folytatásának kockázatai a tűzszünet azonnali helyreállítására hívnak fel

– olvasható a kommünikében. A jövő héten Frank-Walter Steinmeier német és Federica Mogherini olasz külügyminiszter is a Közel-Keletre látogat, egyebek között Izraelben és a palesztin vezetéssel folytatnak tárgyalásokat. Steinmeier Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik – jelentette vasárnap a német média.

Rovatok