Index Vakbarát Hírportál

Női püspökök is lesznek az anglikán egyházban

2014. július 14., hétfő 19:47

Nagy többséggel megszavazta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó kompromisszumos indítványt hétfőn az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete, írja az MTI.

Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió "parlamentje" másodszor voksolt ebben a kérdésben, mivel a testület másfél éve még elvetette a nők püspöki rangra emelésének lehetővé tételére kidolgozott reformcsomagot.

Az azóta összeállított, egy köztes szavazással tavaly elfogadott - hétfőn véglegesített - új kompromisszumos javaslat engedményeket tartalmaz azoknak a tradicionalista egyházkerületeknek, amelyek egyelőre elvetik a női püspökök szolgálatát. Ezek a közösségek kérhetik, hogy náluk férfi püspök szolgáljon, és vitás ügyekben egy újonnan életre hívott - gyakorlatilag ombudsmani hivatal formáját öltő - független döntőbizottsághoz fordulhatnak.

Ettől függetlenül azonban az anglikán egyház részéről elhárult a nők püspöki rangra emelése elől az utolsó akadály is, miután a szinódus mindhárom háza hétfőn, a Yorki Egyetemen tartott ötórás vita után a szükséges kétharmados többséggel megszavazta az ehhez szükséges reformjavaslatokat.

Női lelkészek már két évtizede szolgálhatnak az anglikán egyházban, és a szinódus már hat éve, 2008 júliusában - akkor még csak egy elvi jelentőségű állásfoglalás formájában - elfogadta a női püspökök szolgálatának engedélyezését. Az ügy azonban azóta is folyamatos feszültség forrása az anglikán unión belül, és az ellentábort alkotó tradicionalisták rendszeresen tömeges kivonulással fenyegetőznek.

Rovatok