Index Vakbarát Hírportál

Washington figyelmeztette Izraelt

2014. július 14., hétfő 21:56 | kilenc éve frissítve

Az Egyesült Államok figyelmeztette hétfőn Izraelt, hogy ne indítson szárazföldi támadást a Gázai övezetben. A washingtoni Fehér Ház indoklása szerint egy ilyen hadművelet a jelenleginél is több civil életét veszélyeztetné, írja az MTI.

Washington aggódik

Josh Earnest szóvivő sajtóértekezletén ugyanakkor tartózkodott attól, hogy bírálja Izraelt a bombázások eddigi palesztin áldozatai miatt, sőt továbbra is azt hangoztatta, hogy Izraelnek joga és felelőssége megvédeni saját állampolgárait a Hamász palesztin szervezet fegyvereseinek rakétáitól.

Ez az első alkalom, hogy az amerikai kormány nyilvánosan figyelmezteti Izraelt egy szárazföldi művelet veszélyeire, bár amerikai tisztségviselők - mások között John Kerry külügyminiszter - már korábban is mondták, hogy nem tartanák azt jónak. A mostani figyelmeztetés arra utal, hogy Washington egyre inkább aggódik a helyzet súlyosbodása miatt.

A szóvivő nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre: Izrael nem él-e vissza erejével, tekintve, hogy a palesztin áldozatok száma egyre nagyobb. Ehelyett a radikális palesztinokra hárította a felelősséget azért, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket a gázai civilek szenvedéseinek enyhítésére. "A Hamásznak fel kell hagynia a rakétatámadásokkal, amelyekkel izraeliek életét veszélyeztetik" - szögezte le.

A múlt kedden kitört válságban hétfőig több mint 170 palesztin vesztette életét, és 1260-an sebesültek meg a palesztin hatóságok szerint.

Kairó is aggódik

Kairó fegyverszüneti javaslattal állt elő hétfő este a gázai konfliktus rendezésére, amely lehetővé tenné a fegyvernyugvás kedd reggeli meghirdetését. A külügyminisztérium által kiadott kezdeményezés mindkét felet az "ellenségeskedés" beszüntetésére szólítja fel. A tűzszünetet az Egyiptom által Izraellel és a különböző palesztin frakciókkal folytatott intenzív tárgyalások kísérnék, amelyek lehetővé tennék a hadműveletek teljes beszüntetését, és a palesztin nép szenvedésének enyhítését. Kairó Izraelt minden légi, szárazföldi és tengeri hadművelet azonnali felfüggesztésére, a "különböző palesztin frakciókat" pedig a rakétatámadások és egyéb, a civil lakosságot célzó ellenséges akciók beszüntetésére szólította fel.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden tanácskozik nemzetbiztonsági kabinetjének tagjaival, hogy megvitassa az Egyiptom által hétfő este előterjesztett fegyverszüneti javaslatot - közölte egy izraeli tisztségviselő. A név nélkül nyilatkozó forrás a Reuters hírügynökség szerint kedvezően ítélte meg az egyiptomi javaslatban foglaltakat, és úgy fogalmazott, hogy az egy hete tartó izraeli offenzíva a Gázai övezetben meggyengítette a Hamász katonai erejét.

A Hamász iszlamista szervezet vezetője, Iszmail Haníje a televízióban azt mondta, a szervezet nyitott az olyan javaslatokra, amelyek véget vetnek az erőszaknak a Gázai övezetben. A politikus megerősítette, hogy folynak diplomáciai tárgyalások, az egyiptomi kezdeményezést azonban nem említette közvetlenül. Megjegyezte, amire ő törekszik, az több, mint pusztán a "nyugalom".

Rovatok