Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ már menekül Líbiából

2014. július 15., kedd 06:18

 Rakétatámadás érte a líbiai főváros repülőterét hétfő este, hivatalos tájékoztatás szerint eltalálták az irányítótornyot. Két katona meghalt, a repülőgépek 90 százaléka megsemmisült. Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt az ENSZ evakuálja munkatársait Líbiából, a kormány pedig fontolgatja, hogy nemzetközi segítséget kér, írja az MTI.

A tripoli reptérnél vasárnap egymással rivalizáló milíciák csaptak össze, legalább heten meghaltak. A légikikötőt lezárták. Harcok voltak Bengáziban is, ott is többen életüket vesztették.

A főváros nemzetközi repülőterét Miszrátából származó iszlamista felkelők igyekeznek bevenni a repteret évek óta ellenőrzésük alatt tartó zenteni fegyveresektől. A miszrátai és zenteni felkelők az észak-afrikai ország legerősebb milíciái. A hétfői támadásban két katona meghalt. A repülőtéren lévő gépek 90 százaléka megsemmisült - közölte a kormány szóvivője, hozzátéve: a kabinet vizsgálja annak lehetőségét, hogy nemzetközi segítséget kér a biztonság helyreállítására, a civilek és az ország javainak megvédésére, valamint annak megelőzésére, hogy az országban anarchia és bizonytalanság legyen úrrá.

Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy kivonja Líbiából az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkavégzést.

A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázi pedig már két hónapja zárva van.

Rovatok