Index Vakbarát Hírportál

Evakuálja munkatársait az ENSZ Líbiából

2014. július 15., kedd 00:53

Rakétatámadás érte a líbiai főváros repülőterét hétfő este, hivatalos tájékoztatás szerint eltalálták az irányítótornyot. Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt az ENSZ evakuálja munkatársait Líbiából, írja az MTI.

A tripoli reptérnél vasárnap egymással rivalizáló milíciák csaptak össze, legalább heten meghaltak. A légikikötőt lezárták. Harcok voltak Bengáziban is, ott is többen életüket vesztették. A főváros nemzetközi repülőterét Miszrátából származó iszlamista felkelők igyekeznek bevenni a repteret évek óta ellenőrzésük alatt tartó zenteni fegyveresektől.

Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy kivonja Líbiából az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkavégzést. A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázi pedig már két hónapja zárva van.

A miszrátai és zenteni felkelők az észak-afrikai ország legerősebb milíciái. A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Rovatok