Index Vakbarát Hírportál

Katar légvédelmi rakétékat vesz Amerikától

2014. július 15., kedd 12:55

Összesen 347 légvédelmi rakétát, 24 harci helikoptert és 500 páncéltörő rakétát vásárol Katar az Egyesült Államoktól, mintegy 11 milliárd dollár értékben – írja az AFP hírügynökségElég komoly összegről van szó: a fegyvervásárlás a kétmilliós katar lakosainak fejenként 5500 dollárjába, vagyis több mint egymillió forintjába kerül.

Azt mondják, az Irán által jelentett fenyegetésre reagálnak, mivel Teherán nemrég komolyan fejlesztette a rakétaarzenálját. Ezek lesznek az amerikai Patriot rakéták első olyan darabjai, amelyek Katarba kerülnek. A lépés stratégiai siker az Egyesült Államoknak, amely régóta arra próbálja ösztönözni a szövetséges öbölországokat, hogy vegyenek a Patrióta rakétákból. Szerintük ezzel összehangolt rakétavédelmi rendszer jöhet létre Iránnal szemben.

Az eladást hétfőn jelentették be egy washingtoni ceremónián, miután megbeszélést folytatott a katari és az amerikai védelmi miniszter.

Ez az amerikaiak legnagyobb fegyverüzlete 2014-ben. A mostani megrendelés teljesítése 54 ezer új munkahelyet hozhat létre az Egyesült Államokban, és jelezheti azt is, hogy a katari hadsereg amerikai gyártóktól vásárol majd új vadászgépeket is. A katari vadászgéppályázaton az eredeti ajánlatokat francia és brit cégek adták be, de amikor az Obama-kormány erre megkérte a katariakat, három hónappal kitolták a határidőt.

Az angolok a Typhoon repülőből, a franciák pedig a Rafale vadászgépből adnának Katarnak. Az amerikai Boeing F-18-asokat és F-15-ösöket ajánl. Még nem tudni, mikor választják ki a nyertes pályázatot.

Rovatok