Index Vakbarát Hírportál

Izrael újrakezdte a légi csapásokat

2014. július 15., kedd 06:38 | aznap frissítve

Izrael elfogadta, a Hamász katonai szárnya elutasította az Egyiptom által javasolt tűzszünetet, miközben a palesztin szervezet politikai vezetése nem adott ki egyértelmű közleményt. Az izraeli kormány délután újabb légi csapásokat rendelt el, miután nap közben folytatódtak a rakétakilövések a Gázai övezetből. Elméletileg még este kilencig életbe léphetne a tűzszünet, ha mindkét oldal befejezi a támadásokat, de erre nem sok esély van.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök délután újabb légi csapásokat rendelt el gázai célpontok ellen, miután a Hamász kedden napközben is folytatta a rakéták kilövését, írja a BBC. Az izraeli hadsereg szerint délelőtt kilenc és délután három között 40 rakétát lőttek ki Izrael felé. Az izraeli légierő újabb harminc támadást hajtott végre.

Az izraeli kormány reggel Netanjahu javaslatára elfogadta az Egyiptom által javasolt tűzszünetet, ami reggel kilenctől lépett volna életbe. A tűzszüneti egyezmény mindkét félnek 12 órát adott, hogy felhagyjon a támadásokkal.

A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet jelezte, hogy elutasítja a tűzszüneti javaslatot és az Izrael elleni rakétatámadások fokozását ígérte. A BBC a Hamászon belüli forrásoktól úgy tudja, hogy palesztin foglyok szabadon engedését és azt is feltételül szabták, hogy Izrael működjön együtt Egyiptommal a Gázai övezettel szembeni gazdasági korlátozások enyhítésében.

A Háárec izraeli lap palesztin forrásokból úgy tudja, hogy a Hamász katonai szárnyának nyilatkozatai ellenére a politikai vezetés még tárgyalt kedden egyiptomi közvetítőkkel, és délutánra terveztek hivatalos közleményt kiadni.

Mahmúd Abbász palesztin elnök korábban üdvözölte az egyiptomi javaslatot, de azt is mondta,  nem elégszik meg pusztán a fegyverszünettel, átfogó megállapodást akar elérni. Abbász arra kérte a palesztin szervezeteket, hogy a tűzszünet elfogadásával akadályozzák meg a további vérontást, de a palesztin nép nemzeti érdekeit is védjék meg.

Kevesebb rakéta, légi csapás

Az izraeli légierő kedd hajnalban a korábbi napoknál jelentősen kevesebb, 25 támadást hajtott csak végre, és a Gázai övezetből Izrael felé kilőtt rakéták száma is csökkent, de egy üdülővárost is támadás ért. Katonai források szerint több rakéta is becsapódott hétfő éjjel a dél-izraeli Eilatban, kettő a városban, egy pedig lakott területen kívül.

Azt egyelőre nem tudni, hogy honnan lőtték ki a rakétákat hétfő éjjel, az izraeli rádió azonban arról tudósított, hogy a kormány úgy véli, Egyiptomból indították őket. A Vörös-tenger partján fekvő Eilat Izraelnek az Egyiptommal és Jordániával közös határánál fekszik. Észak-Izraelt is támadás érte hétfő éjjel, Libanon felől legalább egy rakétát lőttek ki. A konfliktus során ez volt a negyedik alkalom, hogy Izraelt Libanon felől érték találatok.

Sok áldozat és sebesült

Izrael július 8-án kezdett főként légi csapásokból álló hadműveletet a Gázai övezetben a Hamász ellen. Mozgósítottak negyvenezer tartalékost is, de szárazföldi erők csak kommandósakció keretében hatoltak be rövid időre az övezetbe. Az izraeli hadművelet kezdete óta 192 palesztin halt meg gázai egészségügyi források szerint, 1400-an pedig megsebesültek. Nyolcszáznál is több légi csapásban több Hamász-tagot megöltek, de az ENSZ becslései szerint az áldozatok közül négyből hárman civilek voltak, írja a BBC.

A Hamász több mint hétszáz rakétát lőtt ki Izrael felé, lakott területen kívül több be is csapódott. A lakott területeket védő Vaskupola rakétavédelmi rendszer 87 százalékos hatékonysággal védte ki a támadásokat. Kilenc izraeli könnyebben megsérült, áldozatok ott nem voltak.

A Hamász múlt hétfőn először vállalta rakétatámadások elkövetését a 2012-es konfliktus óta, amit végül nyolc nap után egy egyiptomi közvetítéssel kialkudott tűzszünettel sikerült lezárni. Akkor a megszaporodó rakétázások után Izrael hatszáznál is több légi csapást hajtott végre, és készen állt egy szárazföldi offenzívára is, 30 ezer tartalékost hívtak be, de végül nem nyomultak be.

Most is Egyiptom lépett fel közvetítőként: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szóvivője most is már a múlt hét végén jelezte, hogy készek tárgyalni a tűzszünetről Izrael és a Hamász között, és számos egyeztetést tartottak.

Feszült marad a helyzet

John Kerry amerikai külügyminiszter még az izraeli légi csapások újraindulása előtt arra szólította fel mindegyik felet, hogy tartsa tiszteletben a tűzszünetet. Hozzátette, hogy kész visszarepülni tárgyalni a térségbe, ha a tűzszünet mégsem működik majd.

Izraeli források jelezték, hogy keményen válaszolni fognak, ha a Hamász továbbra is rakétákat lő ki. Szerintük az izraeli kormány döntése a tűzszünet elfogadásáról komoly nemzetközi legitimitást ad az ügyüknek.

A tűzszünetet már a reggeli kormányülésen is ellenző Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter, a Jiszráel Béténu párt vezetője azt mondta, hogy addig kellene folytatni a támadásokat, amíg nem ellenőrzik az egész Gázai övezetet.

Ha kedden valóban megszűntek volna a rakétázások és a légi csapások, akkor is nehéz ügyekről kellene még tárgyalnia azonban a két félnek, a helyzet pedig feszült. A palesztin–izraeli helyzetet három izraeli és egy palesztin fiatal elrablása és meggyilkolása élezte ki az elmúlt hetekben, Izraelben és a palesztin területeken is nagy felháborodást keltettek az esetek. Az elmúlt tíz évben nem voltak ehhez hasonló zavargások Kelet-Jeruzsálemben, ahol másfél hete harminc embert vettek őrizetbe a rendőrök. A helyzet kialakulásáról bővebben>>>

Rovatok