Index Vakbarát Hírportál

A Hamász nem kér a tűzszünetből

2014. július 16., szerda 18:57 | aznap frissítve

Hamász palesztin radikális szervezet hivatalosan is közölte Egyiptommal, hogy elutasítja a Kairó által javasolt tűzszünetet Izraellel - jelentette be szerdán a szervezet szóvivője.

"A javaslat megvitatása után a Hamász úgy döntött, hogy elveti a kezdeményezést, és múlt éjjel sajnálattal tudatta is ezt Egyiptommal" - mondta Szami Abu Zuri.

A Hamász katonai szárnya már kedden elutasította az Egyiptomi tűzszüneti és tárgyalási javaslatot, és folytatta rakéták kilövését izraeli területre. Izrael pár órára leállította válaszcsapásait, de azután szintén folytatta a háborúskodást.

Az egyiptomi javaslatban a palesztin-izraeli tárgyalásokon a tartós tűzszünet mellett a Gázai övezet immár hét éve tartó izraeli blokádjának lazítása is szerepelt volna. A Hamász létfontosságúnak tekinti a blokád enyhítését, ám értésre adta: nem hiszi, hogy Egyiptom jelenlegi irányítói tisztességes tárgyalási közvetítők lennének tekintettel arra, hogy tavaly olyan kormányt döntöttek meg, amely baráti viszonyban volt a Hamásszal.

Az egyiptomi kezdeményezés kudarca után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztette a Hamászt, hogy drágán megfizet még a javaslat elutasításáért.

Még nem teljes a Vaskupola

Eközben Izrael három új Vaskupola rakéta elfogó egységet is telepít a lakott területek védelmére, és további nyolcezer tartalékos behívásáról döntött.

Eddig hét Vaskupola egységet telepítettek a települések mellé, hogy a kilencedik napja tartó "Erős Szikla" hadművelet alatt a levegőben megsemmisítsék a Gázai övezetből Izraelre lőtt rakétákat.

A Vaskupola mindegyik elfogórakéta-indító egysége mintegy százötven négyzetkilométeres terület védelmét képes ellátni. A gázai hadművelet okozta válság miatt megkezdték három újabb üteg üzembe helyezését.

Az egész ország lefedéséhez az izraeli szakemberek szerint tizenhárom egységre lenne szükség, de minden egyes Vaskupola üteg előállítása mintegy ötven millió dollárba (tizenegy milliárd forint) kerül, és a költségvetési megszorítások miatt kétséges, lesz-e erre elég pénze a védelmi minisztériumnak.

A Vaskupola légvédelmi rendszere az „Erős Szikla” hadművelet eddigi kilenc napján kilencven százalékos hatékonysággal semmisítette meg a lakott területeket fenyegető gázai rövid és közepes hatótávolságú rakétákat.

Szerdán a Vaskupola különleges körülmények közepette is levizsgázott, amikor Avigdor Liberman külügyminiszter és Borge Brend norvég külügyminiszter Askelonban együtt egy óvóhelyre menekült, miközben megtekintettek egy lakóházat, amelybe délelőtt becsapódott egy lövedék. A miniszterek látogatásakor a légvédelmi rendszer sikeresen elfogta a városra lőtt rakétákat.

A Benjámin Netanjahu kormányfőből és hét miniszterből álló biztonsági kabinet megszavazta újabb nyolcezer tartalékos katona behívását, és ezzel összesen már maximum ötvenezer katona áll a hadvezetés rendelkezésére egy esetleges gázai szárazföldi hadművelethez.

Rovatok