Index Vakbarát Hírportál

Ötszáz gyereket menekítettek ki egy embertelen mexikói gyermekotthonból

2014. július 16., szerda 09:53

Csaknem hatszáz embert, köztük 462 kiskorút (278 fiút és 174 lányt) menekítettek ki a Mama Rosa otthonaként emlegetett, Michoacán állambeli gyermekotthonból Mexikóban.

A Zamorában található La Gran Família (a nagy család) otthon lakói  (többnyire, de nem kizárólag árva gyerekek) szexuális és fizikai bántalmazásnak kitéve, szörnyű körülmények között éltek:

romlott ételeket etettek velük, és a földön kellett aludniuk, patkányok, kullancsok és bolhák között

 – írja a mexikói El Universal. A gyerekeket koldulásra kényszerítették. 

Azokat a gyerekeket, akik az intézményben születtek, az alapító „Mama Rosa” gyermekeiként anyakönyvezték. Az egyik bentlakó a nyomozóknak elmondta: 18 évesen el akarta hagyni az otthont, de további 13 évig bent tartották, két gyerekét pedig elvették tőle.

A bentlakásos intézményben összesen 596-an laktak, csecsemőktől egészen 40 évesekig. Az otthon ellen öt szülő tett feljelentést, akik amiatt emeltek panaszt, hogy az intézmény megtiltotta nekik, hogy láthassák a gyerekeiket. További tíz szülő tanúként azt vallotta: csak négyhavonta látogathatták gyerekeiket, és akkor is csak szigorú biztonsági intézkedések mellett, nehogy kiderüljön, mennyire rosszul tartják őket.

Az állam kormányzója, Salvador Jara azt mondta, megdöbbentették azok a körülmények, amelyek között az otthon lakóinak élniük kellett.

Az otthon kiürítésében a hadsereg is részt vett, az intézményt 40 éve vezető, Rosa del Carmen Verduzco Verduzcót nyolc alkalmazottjával együtt letartóztatták, első körben személyi szabadság megsértése miatt hallgatják ki őket. Mama Rosa eddig köztiszteletben álló személy volt Mexikóban, egy helyi lapban például „Hat és fél évtizede szeretet ad" címmel írtak róla.

Rovatok