Index Vakbarát Hírportál

Újabb rakétákat lőttek ki a tűzszünet végén

2014. július 17., csütörtök 13:53 | aznap frissítve

Elrejtett rakétákra bukkantak az ENSZ egyik, a Gázai övezetben fenntartott iskolájában, írja az MTI az ENSZ palesztin menekültekért felelős testületére (UNRWA) hivatkozva. Az UNRWA szerint példa nélküli esetről van szó.

"Tegnap (szerdán) az épületeinkben végzett szokásos ellenőrzéseink során az UNRWA mintegy húsz rakétát talált, amelyeket a Gázai övezetben lévő egyik üres iskolánkban rejtettek el. Az UNRWA határozottan elítéli a csoportot vagy csoportokat, amelyek felelősek a fegyverek elhelyezéséért" - írják közleményükben.

Izrael azzal vádolja az övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezetet, hogy civil létesítményekben rejti el fegyvereit, és "élő pajzsként" használja a polgári személyeket. Jeruzsálem szerint ezzel magyarázható az izraeli légicsapások civil halálos áldozatainak magas száma.

Közben szirénák jelezték délután háromkor az öt órán át tartó humanitárius tűzszünet végét, az izraeli hadsereg szerint újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből, írja az AP. A humanitárius tűzszünet azért lépett életbe, hogy élelmet és gyógyszereket juttathassanak a Gázai övezetbe. A gázaiak sorban álltak a tíz napja zárva tartó bankoknál, a közművek szakemberei pedig igyekeztek helyreállítani a harcok okozta károkat az elektromos és a vízvezetékekben, írja az MTI.

Két órával a tűzszünet kezdete után azonban három palesztin akna csapódott be izraeli területre, jelentette az izraeli közszolgálati rádió. Az izraeli hadsereg a humanitárius fegyverszünet megszegésével vádolta a Gázai övezetet irányító, szélsőséges Hamász szervezetet. Izrael légitámadásokkal válaszolt az Askelón városában becsapódó palesztin rakétára. Az izraeli légierő támadott egy lakatlan területet az észak-gázai Bét-Lahjában, bombázta Sudzsaija negyedet, Gázától keletre, valamint szemtanúk szerint támadott egy menekülttábort az övezet középső részén.

Az AFP-nek a Hamászból több forrás ugyanakkor tagadta, hogy megszegték volna a tűzszünetet, szerintük Izrael csak indokként akarta felhasználni a bejelentést. Izrael már jelezte, hogy az újraindult rakétatámadásokra újabb légi csapásokkal válaszol majd.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár üdvözölte a humanitárius tűzszünetet, amit „nagyrészt" minden fél betartott. Egyben reményét fejezte ki, hogy sikerül tartós tűzszünetről is megállapodni Kairóban.

Egyiptomi közvetítéssel tartós tűzszünetről állapodott meg Izrael és a Hamász Kairóban, állította egy izraeli forrás a BBC-nek. Eszerint péntek reggel hattól lépne életbe az egyezmény. Az AFP szerint a Hamász nem tud az állítólagos megállapodásról, a Háárec izraeli lapnak ugyanakkor annyit megerősítettek források, hogy előrelépések vannak a megbeszéléseken.

Ugyanakkor még izraeli részről is ellentmondó hírek érkeznek a tűzszüneti megállapodásról. A Reuters is úgy tudja, hogy az izraeli kabinet elfogadta a tűzszünetet, de a Channel 10 csatornának kormányzati források azt mondták, ez nem történt meg. Palesztinok azt írták, a tűzszüneti megállapodás bedobása csak Izrael nyomásgyakorlásának része.

Palesztin egészségügyi források szerint az izraeli hadművelet múlt hét eleji kezdete óta már 230-an haltak meg a Gázai övezetben a harcok miatt, az áldozatok legalább fele pedig civil. A Hamász és egy másik szélsőséges szervezet, az Iszlám Dzsihád pedig az elmúlt tíz napban legalább 1215 rakétát és tüzérségi lövedéket lőtt ki izraeli területek felé.

Az izraeli kormány kedden már elfogadott egy egyiptomi tűzszüneti javaslatot, ami aznap este kilencig adott volna időt a feleknek a támadások befejezésére. A Hamász ugyanakkor nem ment bele a tűzszünetbe, és Izrael is újrakezdte a légi csapásokat.

Rovatok